Hirdetés

Javában zajlik Budapest egyik legrégebbi közparkjának átalakítása: a fákat már kivágták, most a Közszolgálati Egyetem építgeti a számára szükséges intézményeket az Orczy-kertben. Azonban ígérik, a park továbbra is látogatható marad, sőt még jobb is lesz. De minek a “janicsárképzőnek” lovarda a belváros szélére?

Miközben a választásokig leállították a népszerűtlen városligeti múzeumok, illetve a Római-partra tervezett mobilgát építését, gőzerővel haladnak a munkák Budapest egy harmadik, kevésbé népszerű, ám kétszáz éves parkjának átalakításán. A kormány egy 2012-es határozattal a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) birtokába juttatta az Orczy-parkot, hogy itt hozhassák létre az új Ludovika Campust. Mire a projekt lezárul, az egykori Orczy-parkot teljesen körülépítik az egyetem épületeivel.

Az Orczy-kertben a számítások szerint már a 400-at közelíti a Ludovika Campus építkezései miatt kivágott fák száma.  Az NKE sajtóosztálya azonban a HVG kérdéseire nyomatékosította: a projekt keretében az Orczy-park teljes felújításon esik át, és a munkák végeztével ismét birtokba vehetik azt a parkhasználók.

A kormány 2012-ben hozta létre új, hozzá hű államigazgatási elitjének képzésére a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, melyet sokan csak Nemzeti Janicsárképző Egyetem – nek becéznek. Azóta mintegy 50 milliárd forinttal támogatták meg az NKE Ludovika Campusának különböző fejlesztéseit – nagyrészt közpénzből, noha jelentős uniós támogatást is kapott az egyetem. Talán mondani sem kell, hogy a komplexumok felhúzását a stadionépítések két nagy sikercége, a ZÁÉV, illetve a Magyar Építő Zrt. nyerte.

Először az Orczy-kerthez csatoltak több olyan korábban kihasználatlan területet, melyek a kezdeti időben ugyan a park részét képezték, ám a szocializmusban leválasztották és beépítették őket. Ilyenek a SOTE gazdasági épületei, illetve a BKV egykori buszgarázsa. A Liget-projektből ismerős módszer szerint azonban az így megszerzett területeket nem parkosították, hanem a régi épületek helyére újakat húztak fel a kormány kedvenc egyeteme számára.

 

Istálló a belvárosba, sportcsarnok a parkba

A kormány előszeretettel épít sportlétesítményeket, illetve a hatalmat szimbolizáló egyetemeket és múzeumokat zöldfelületekre. Elég, ha felidézzük példának a Városligetbe tervezett hatalmas múzeumokat, a Népligetbe megálmodott Fradi-sportlétesítményeket, vagy a Dagály fürdő fái helyére felhúzott Duna Arénát – ebbe a sorba illeszkedik az Orczy-park Ludovika Campusszá alakítása is.

2012 óta két oktatási épületet és egy kollégiumot húztak fel az Orczy-park területén, és most van folyamatban egy sportcsarnok és egy lovarda építése – tudta meg a HVG az NKE sajtóosztályától. Igen, egy lovardáé, amint az egyetem honlapján írják: a lovassport újbóli felvirágoztatása érdekében kiemelt kormányzati cél, hogy a campuson fedett lovardát, huszonöt bokszot magában foglaló lóistállót, nyitott karámot, a campust körülívelő lóvasutat és díjugrató pályát alakítsanak ki.  Az is nehezen érthető, hogy miért kell egy sokadik sportkomplexumot felépíteni éppen egy újabb zöldfelületre, de a legkevésbé indokolható az egész Ludovika Campus projektben a régi lovarda visszaállítása. Az Orczy-park XIX. századi megalapításakor még a város szélének számított, ma azonban a sűrűn beépített belváros pereme, ahol hatalmas szükség van minden zöldfelületre, semmi nem indokolja itt egy lovarda létrehozását, annak helyén viszont több száz fát lehetett volna ültetni.

Folytatás fotókkal: Nő a zöldfelület, mégis kevesebb a fa

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás