Hirdetés
Forrás: 24.hu

Egyes délkelet-ázsiai hangyafajok különös védelmi mechanizmust fejlesztettek ki: a rovarok a kolóniára támadó ellenséget saját testük felrobbantásával iktatják ki – írta a 24.hu.

A robbanó hangyafajok dolgozói úgy védik a bolyt, hogy fenyegetés esetén saját testfalukat repesztik meg. A szervezetükben található mérgező folyadék így beteríti a támadót.  A tudósok korábban úgy vélték, hogy ezek a rovarok mind egyetlen fajhoz, a Colobopsis cylindricalhoz tartoznak, utóbb azonban kiderítették, hogy a csoport valójában legalább 15 eltérő fajra bontható. A közelmúltban a szakértők egy újabb fajra bukkantak – számol be a Live Science. Az Alice Laciny, a Bécsi Természettudományi Múzeum munkatársa által vezetett csapat a ZooKeys folyóiratban mutatta be az új élőlényt.

A természet kamikazéi

A tudomány számos vegyi fegyverrel rendelkező állatot ismer. Az élőlények többsége harapással, csípéssel vagy döféssel viszi be a méreganyagot, de olyan fajok is akadnak, melyek rápermetezik az áldozatra a mérget. Az önpusztítással járó mérgezés azonban jóval ritkább az állatvilágban, egyedül a hangyáknál és termeszeknél figyelhető meg.  Az efféle önfeláldozó védekezési mechanizmust autothysisnek nevezik.

robbanó hangya kép: Mark Moffett / Minden Pictures / Newscom

Az újonnan azonosított fajt, a Colobopsis explodenst korábban csak „sárga ragacsként” emlegették, utalva a robbanó dolgozók élénk színű testfolyadékára. A rovarok a fák lombkoronájában élnek 60 méteres magasságban. Egy-egy kolónia legalább 2500 négyzetméteren terül el, és több ezer példányt tartalmaz.  A kutatók úgy döntöttek, hogy a C. explodenst modellfajként fogják kezelni, hogy következtetéseket vonhassanak le rokonairól. A szakértők arra jutottak, hogy a rovarok különösen hajlamosak az autothysisre, amikor veszélyt észlelnek.

Az öngyilkos merénylet végrehajtásához a kisebb, steril nőstény dolgozók olyan szorosan húzzák össze potrohukat, hogy annak fala megreped. Az állatok állkapocsmirigyében termelődő folyadék így szerteszét fröcsköl.

A 24.hu szerint nem ez a C. explodens egyetlen különlegessége. A nagyobb dolgozók, melyek szintén mind steril nőstények, megnagyobbodott, pajzsszerű fejjel rendelkeznek. A rovarok fejüket arra használják, hogy fenyegetés esetén ideiglenesen eltorlaszolják a boly bejáratait.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás