Hirdetés

Az indokolatlanul megfizetett energiaköltség a magyar gazdaság növekedését gátló második legfontosabb teher az államadósság után – állítja az ipari energia felhasználók érdekképviseleti szervezete, az Ipenerg Ipari Energiafogyasztók Érdekképviselet Egyesület.

Zarándy Tamás, az Ipenerg projektvezetője szerint Magyarországon túlzott az energia ára. Az importár 10-15 százalékkal magasabb, mint az Európai Unió más államaiban, a hatóságilag meghatározott árelemek egy része túlzó, más része pedig keresztfinanszírozást takar, azaz a lakossági fogyasztók árelőnyét a többi fogyasztóval fizetteti meg. Ez éves szinten elérheti a 100 milliárd forintot a számítások szerint. Az árat átláthatatlan támogatás növeli a hővel kapcsoltan áramot termelő erőművek javára, és a fogyasztók nem kapnak kellő ösztönzést az energiahatékonysághoz. Az alacsonyan tartott lakossági ár ugyanis az energiamegtakarítás ellen hat.

Az Ipenerg szakértőinek számításai szerint évi mintegy 250-300 milliárd forint többletkiadás jelentkezik a nem lakossági energiafogyasztóknál. Fürjes Balázs, az Ipenerg igazgatója rámutatott: ez gazdasági versenyhátrányt okoz, és így munkahelyeket veszélyeztet.

Az érdekképviselet szerint a Széll Kálmán Terv kiemelt feladata lehet a hátrányok megszüntetése. A hátrányok között említette Zarándy Tamás a nemzeti fejlesztési miniszter április elején hozott rendeletét, amelyben a stratégiai biztonsági földgáztárolóban lévő készletek egy részét és a nyugati, a baumgarteni vezetékhez kapcsolódó magyar-osztrák határkeresztező kapacitásokat két piaci szereplőnek adta a lakossági gázellátásra, illetve a távhőszolgáltatásra. Csak ez a megkülönböztetés 55,44 milliárd forint árelőnyt jelent a lakosságot is ellátó egyetemes szolgáltatási körben – jelezte.

Fürjes Balázs szerint indokolatlan a fűtési szezon megkezdése előtt a biztonsági készlet és a gázvezeték-kapacitás lekötése lakossági célra. Október közepéig ugyanis ezt oda lehetne adni olyan, szezonálisan jelentős mennyiséget igénylő földgázfogyasztóknak, mint a tégla- és cserépipar, amely éppen a magas energiaárak miatt szűkítette tevékenységét Magyarországon – magyarázta az Ipenerg igazgatója.

Az ipari fogyasztók azt javasolják, hogy az energia infrastruktúra fejlesztésénél készüljön költséghatékony elemzés, hiszen minden költség automatikusan "átmegy" a végfelhasználói árakba. A költséghatékonyságot pedig a fogyasztóik is ellenőrizhessék. Az Ipenerg szakértői szerint például a stratégiai földgáztároló biztonsági készletét lehetne csökkenteni. A tároló a nyilvános adatok szerint az idén mintegy 20 milliárd forint bevételre számít 1,2 milliárd köbméter földgáz készletezésével és tárolásával. Ez az összeg a végfelhasználói árban van, és a mennyiség csökkentésével mérséklődnének a költségek, és így a végfelhasználói árak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás