A rovat kizárólagos támogatója

Hogyan gyorsítja fel bolygónk tönkretételét a tervezett elavulás? Hogyan kereshet munka nélkül akár milliárdokat egy külföldi cég egy fura nemzetközi egyezmény miatt? Vajon elárasztja Európát az amerikai hormonkezelt marhahús, génmódosított kukorica, szója, vagy éppen a klórozott csirke?

A rendszerváltás környékén ismerkedett meg a környezetvédelemmel, amatőr csillagászként a fényszennyezés ellen dolgozott, de aktív volt a katonaság megtagadásában is, így került polgári szolgálatosként a gyűrűfűi ökofaluba. Volt telefonhálózat szerelő, az ELTE Természetvédelmi Klub aktivistájaként a Tubesen és a Roosevelt téren is fához láncolta magát. A Verespatakra tervezett cianidos aranybányászat ellen itthon az egyik elsőként lépett fel. Emellett aktívan harcol az antizöld nemzetközi kereskedelmi szerződések, mellett a tervezett elavulás ellen is.

Fidrich Róberttel – akit a zöldmozgalomban csak Fiduszként hívnak – a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetőjével Sarkadi Péter beszélget.

A beszélgetésből ezek mellett kiderül, hogy miért kell tiltakozni a CETA, azaz a Kanada-Európai Unió szabadkereskedelmi egyezménye ellen, a TTIP, az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény ellen, hogy miért káros az ISDS, azaz a befektető – állam vitarendezési mechanizmus (magyarul választott bíróság). De részletesen taglaljuk, hogy hogyan gyilkolja bolygónkat a túlfogyasztó ember: a modern fogyasztói társadalmak kialakulása magával hozta a tervezett elavulás nem kevésbé elterjedt fajtáját, az úgynevezett erkölcsi, vagy lélektani elavulást. Amikor a reklámoknak, a fogyasztásra ösztönzésnek engedve, az olcsó hiteleket használva rendszeresen – és egyre gyakrabban – lecseréljük tökéletesen működő autónkat, hűtőnket vagy kifogástalan állapotú ruhánkat, cipőnket, a lélektani elavulásnak adunk utat. Végezetül beszélünk a kiutakról is: pl. a moduláris mobiltelefonokról, vagy éppen a közösségi javítóműhelyekről.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

Kapcsolódó anyagok:

James Bond, cián és heroin

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás