Hirdetés
greenfo/MTI

Három leányvállalatának bezárására kényszerül a Sinopec olajipari óriás, miután a kínai központi televízió riportjában bemutatta súlyosan környezetszennyező tevékenységét. Az állami óriáscégekkel szemben gyakran tehetetlenek a hatóságok.

A bevétele alapján legnagyobb, állami kézben lévő vállalat egyik leányvállalata, a Zhongjiang Dongxing Finomító például mérgező szennyvizet engedett le a csatornahálózaton keresztül, anélkül, hogy azt előzőleg kezelte volna. A közvetlenül a Nanliu folyóba eresztett szennyvíz a Dél-kínai- tengerig is juthatott – hangzott el a CCTV riportjában. Egy májusi ellenőrzés után a hatóságok már bezárásra ítélték a gyárat, az azonban – engedély nélkül – újrakezdte a termelést.

A csütörtökön bezárásra ítélt másik gyár a Sinopec vegyesvállalata, a Xinzhongmei Vegyipari Vállalat a tartományi vezetésnek kötelezően leadandó szennyvízmintát szándékosan csapvízre cserélte, így bizonyítva: nem környezetszennyező a tevékenysége. A harmadik rajtakapott cég, a Sinopec Kanton Vegyipari Vállalat nagymennyiségű veszélyes folyadékot tárolt olyan tartályokban, melyeket csak vészhelyzet esetén lehetett volna használnia. Mindhárom vállalat a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartományban található. A CCTV riportja után a Sinopec az esetek kivizsgálását és a visszaélésekért felelős személyek megbüntetését ígérte.

A probléma ugyanakkor az olajipari óriás szennyezésén túlnyúló, általános ágazati gond – fogalmazott a Global Times napilapnak Ma Csün (Ma Jun), vezető környezetvédelmi szakember. Ma szerint az állami tulajdonban lévő óriáscégek olyan hatalommal és befolyással rendelkeznek, hogy számos alkalommal a tartományi hatóságok számára is kihívást jelentőnek bizonyul a számonkérésük. Egy-egy vizsgálat után a 10-20 ezer jüanos (350-700 ezer forintos) büntetéseket a cégek könnyen kifizetik, "végeredményben pedig folytatják a szennyezést" – fogalmaz a szakértő. Ma a problémát komolyabb ellenőrzésekkel és a kiszabott büntetések értékének emelésével látja megoldhatónak

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás