Hirdetés

Nincs nagy bizalom a Paksi erőművet is építő Rosatom irányában. Jódtablettát kezdtek osztani Litvánia keleti részén a hatóságok egy, a határ közelében lévő fehéroroszországi atomerőmű elindítása előtt. Az oroszok által épített Astravets atomerőmű Vilniusból is látható, és a litván hatóságok nem tartják biztonságosnak.

Ám az egymást követő kormányok eddig nem tudták leállíttatni a Rosatom projektjét az építési balesetek ellenére sem, amik közül többet a belarusz hatóságok megpróbáltak eltitkolni.  A Sugárvédelmi Központ igazgatója, Julius Ziliukas elmondta, hogy 100 kilométeres körzetben regisztrálták az igényt, meg is van a szükséges mennyiség, és azt már átadták az önkormányzatoknak.

Mintegy 4 millió jódtablettát szereztek be a 100 kilométeres körzetre, több mint egymillió euróért. Kettőt felnőttenként plusz gyermekenként egyet.

– Amikor megkapják őket, az embereknek nem kell azonnal beszedniük. Akkor kell használni, ha esemény következik be az Astravets atomreaktorban, és a levegő szennyeződik – magyarázta Mark Pilat szakértő.

A mintegy 600 ezer lakosú Vilnius központja csupán 53 kilométerre fekszik az erőműtől. Az első reaktort augusztusban helyezik üzembe a tervek szerint.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás