Tények és gondolatok a csernobili atomtragédia 35. évfordulóján

2021. április 26.

Hírek

Április 26-án – a csernobili atomkatasztrófa 35. évfordulóján – nyomatékosabban emlékezünk meg a 20. század egyik legnagyobb tragédiájának áldozatairól. Csernobil nemcsak egyéni, családi, hanem nemzeti tragédia is egyben.  Nem szovjet, nem orosz, nem is ukrán, hanem leginkább fehérorosz nemzeti tragédia. Miért is?

Ismét bedöglött Paks 2 belarusz testvére

2021. január 17.

Hírek

A biztonsági rendszer jelzése miatt le kellett állítani a nemrég üzembe helyezett Belarusz Atomerőmű egyik blokkját Fehéroroszországban – közölte a belarusz energiaügyi minisztérium tegnap. 

Újra bekrepált a Roszatom fehérorosz atomerőműve

2020. december 2.

Hírek

Alig néhány hete adták át a fehéroroszországi Asztravec (Osztrovec) városa mellett felhúzott atomerőművet, amelyet a paksi atomerőművet is bővítő Roszatom épített fel, már a második alkalommal érkeznek hírek a meghibásodásáról.

Robbant a belorusz atomerőmű, Paks 2 testvére

2020. november 16.

Hírek

Robbanás volt az azonos reaktorok miatt Paks II. testvéreként is emlegetett fehéroroszországi osztroveci atomerőműben. Hivatalos tájékoztatás nincs, a javítás nem fog gyorsan menni. Ez sem jött be a belorusz diktátornak.

Lukasenka birodalmában nagyot bukott a paksi atomerőművet építő Roszatom

2020. november 10.

Hírek

Átadták Fehéroroszország első atomerőművét, másnap elromlott. A fehérorosz elnök az átadáson arról beszélt, “a projektnek köszönhetően a legfejlettebb technológiákat tudjuk a hazánkba vonzani, és innovatív tudományos és oktatási fejlesztéseket tudunk végrehajtani”. Vajon Paks2-re is ez vár?

Jódtablettát osztanak Litvániában egy belarusz atomerőmű miatt

2020. július 6.

Hírek

Nincs nagy bizalom a Paksi erőművet is építő Rosatom irányában. Jódtablettát kezdtek osztani Litvánia keleti részén a hatóságok egy, a határ közelében lévő fehéroroszországi atomerőmű elindítása előtt. Az oroszok által épített Astravets atomerőmű Vilniusból is látható, és a litván hatóságok nem tartják biztonságosnak.

Fűtsön a csernobili radioaktív fával

2017. augusztus 9.

Hírek

Nagyon érdekes megoldást talált ki a fehérorosz kormány arra, hogy mit kellene kezdeni a 31 éve történt csernobili atomkatasztrófa során sugárszennyezést kapott, és azóta is sugárzó erdőkkel: eladják tűzifának, leginkább az Európai Unióba.

Ez sem a Roszatom napja – mi várható Pakson?

2017. augusztus 4.

Hírek

Feldőlt a reaktor a fehérorosz atomerőmű építése közben. A Roszatom szerint nem igaz, hogy leesett, csak lassan lecsúszott. Pakson is hasonló létesítmény épül. Kell-e nekünk Paks II.?