Hirdetés
Forrás: napi.hu

Robbanás volt az azonos reaktorok miatt Paks II. testvéreként is emlegetett fehéroroszországi osztroveci atomerőműben. Hivatalos tájékoztatás nincs, a javítás nem fog gyorsan menni. Ez sem jött be a belorusz diktátornak.

Teljesen leállították az osztroveci atomerőművet, mivel robbanás történt egy transzformátorban – adta hírül a lengyel Rzeczpospolita. Egyelőre nem tudni, mikor indítható majd újra az amúgy még csupán tesztidőszaka elején járó (tehát a hálózatra nem kapcsolt, oda áramot nem termelő) a belorusz nukleáris erőmű – ami éppen olyan, amilyet a Roszatom Paksra telepít. Az erőmű üzemeltetője szerint semmi rendkívül nem történt, ilyen esetre volt példa a hasonló szentpétervári erőműben.

A vizsgálat hosszú ideig eltarthat – jelentette a tut.by internetes portál egy neve elhallgatását kérő forrásra hivatkozva. A transzformátor szállítója által vállalt jótállási feltételek is vizsgálják, miközben áramot nem fog termelni az erőmű. Hivatalos tájékoztatás nem hangzott el az ügyről. A minszki energiaügyi minisztérium közleményéből csak az derült ki, hogy az első atomreaktor indítási fázisban volt az esemény, amelynek során 500 megawattra, azaz mintegy 40 százalékra akarták emelni az áramtermelési kapacitását.

Később érkezett egy ködösen megfogalmazott közlemény, miszerint az első teszt alapján szükségessé vált egy elektromos mérőberendezés cseréje. Ez a munka a technológiai előírásoknak megfelelően folyik. A magát Fehéroroszország elnökének nyilvánító Aljakszandr Lukasenka ezt megelőzően engedélyt adott az eleső reaktor beindítására. Ennek teljes áramtermelő kapacitását 2021 első negyedévére akarják elérni.

A két diktátor: Aljakszandr Lukasenka és Vladimir Putyin 2020 február kép: Alexander Zemlianichenko POOL / AFP

Az osztroveci erőműben termelt áram iránt külföldi vevőként egyedül Oroszország érdeklődik- írta a napi.hu.

A Roszatom ugyanolyan VVER-1200 típusú blokkja fuccsolt most be, mint amiből kettőt terveznek építeni a Paks2 projektben aranyáron orosz hitelből, mely beruházás az egyre olcsóbb megújuló energia árak miatt talán soha nem fog megtérülni.

Kapcsolódó anyagok:

Lukasenka birodalmában nagyot bukott a paksi atomerőművet építő Roszatom

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás