A rovat kizárólagos támogatója

Átadták Fehéroroszország első atomerőművét, másnap elromlott. A fehérorosz elnök az átadáson arról beszélt, “a projektnek köszönhetően a legfejlettebb technológiákat tudjuk a hazánkba vonzani, és innovatív tudományos és oktatási fejlesztéseket tudunk végrehajtani”. Vajon Paks2-re is ez vár?

Fehéroroszország első atomerőműve egy nappal azt követően leállt, hogy hivatalosan is átadta azt Alexander Lukasenka elnök, írja az Independent. A cikk szerint a baj nem kicsi, a létesítményben komplett berendezéseket kell cserélni. Lukasenka november 7-én szombaton avatta fel az Oroszország által finanszírozott Astravyets erőművet, de már vasárnap nem termelt áramot a létesítmény.

Oleg Sobolev, a fehérorosz energetikai minisztérium nukleáris tanácsadója arról beszélt, a leállás nem jelent veszélyt sem a fehérorosz, sem a szomszédos litván lakosságra. A turbina leállt, emiatt nincs áramtermelést, de ennek nincsenek nukleáris és sugárzási kockázatai – mondta.

A 24.hu szerint a fehérorosz elnök az átadáson arról beszélt, a projektnek köszönhetően a legfejlettebb technológiákat tudjuk a hazánkba vonzani, és innovatív tudományos és oktatási fejlesztéseket tudunk végrehajtani.
Litvánia régóta ellenezte az atomerőmű építését, ami mindössze 40 kilométerre található a főváros Vilniustól. A litván hatóságok szerint az építkezést balesetek sorozata kísérte, sok alapanyag lopott volt és rosszul bántak a munkásokkal is. A Roszatom szerint ugyanakkor a nemzetközi sztenderdeknek megfelel az eljárásuk.

A Roszatom ugyanolyan VVER-1200 típusú blokkja fuccsolt most be, mint amiből kettőt terveznek építeni a Paks2 projektben aranyáron orosz hitelből, mely beruházás az egyre olcsóbb megújuló energia árak miatt talán soha nem fog megtérülni.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek