A rovat kizárólagos támogatója

Átadták Fehéroroszország első atomerőművét, másnap elromlott. A fehérorosz elnök az átadáson arról beszélt, “a projektnek köszönhetően a legfejlettebb technológiákat tudjuk a hazánkba vonzani, és innovatív tudományos és oktatási fejlesztéseket tudunk végrehajtani”. Vajon Paks2-re is ez vár?

Fehéroroszország első atomerőműve egy nappal azt követően leállt, hogy hivatalosan is átadta azt Alexander Lukasenka elnök, írja az Independent. A cikk szerint a baj nem kicsi, a létesítményben komplett berendezéseket kell cserélni. Lukasenka november 7-én szombaton avatta fel az Oroszország által finanszírozott Astravyets erőművet, de már vasárnap nem termelt áramot a létesítmény.

Oleg Sobolev, a fehérorosz energetikai minisztérium nukleáris tanácsadója arról beszélt, a leállás nem jelent veszélyt sem a fehérorosz, sem a szomszédos litván lakosságra. A turbina leállt, emiatt nincs áramtermelést, de ennek nincsenek nukleáris és sugárzási kockázatai – mondta.

A 24.hu szerint a fehérorosz elnök az átadáson arról beszélt, a projektnek köszönhetően a legfejlettebb technológiákat tudjuk a hazánkba vonzani, és innovatív tudományos és oktatási fejlesztéseket tudunk végrehajtani.
Litvánia régóta ellenezte az atomerőmű építését, ami mindössze 40 kilométerre található a főváros Vilniustól. A litván hatóságok szerint az építkezést balesetek sorozata kísérte, sok alapanyag lopott volt és rosszul bántak a munkásokkal is. A Roszatom szerint ugyanakkor a nemzetközi sztenderdeknek megfelel az eljárásuk.

A Roszatom ugyanolyan VVER-1200 típusú blokkja fuccsolt most be, mint amiből kettőt terveznek építeni a Paks2 projektben aranyáron orosz hitelből, mely beruházás az egyre olcsóbb megújuló energia árak miatt talán soha nem fog megtérülni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás