Hirdetés
Forrás: hvg.hu

400 millió elektromos autó számára lehetne akkumulátort készíteni abból a lítiummennyiségből, ami Németország délnyugati részében található. Csökkenne a kínai függés, de nőne a természetkárosítás.

Óriási lítiummező található Németországban – számolt be róla a Reuters. Mint kiderült, az ország délnyugati részén, a Felső-Rajna-völgyben egy 300 kilométer hosszú, 40 kilométer széles térségben olyan sok anyag vár kibányászásra, amiből 400 millió elektromos autó akkumulátorát lehetne elkészíteni.

A beszámoló szerint a lítiumban gazdag terület megléte több szempontból is kulcsfontosságú az ország és az Európai Unió számára. Egyfelől a kitermelésével felgyorsulhat a közlekedés kizöldítése, másfelől pedig a meglétének köszönhetően nem lesz többé szükség arra, hogy Chiléből, Ausztráliából vagy Kínából importálják az akkumulátorhoz szükséges alapanyagot.

Ráadásul mivel helyben tudják kibányászni a lítiumot, az elektromos autó gyártása is sokkal zöldebbé válik, hiszen nem kell távolról az országba utaztatni az alapanyagot – ami jelentős mennyiségű szén-dioxid-kibocsátással jár- írta a HVG.

A Vulcan Energy Resources nevű startupcég a Reutersnek úgy nyilatkozott: a kitermeléshez több geotermikus erőművet is építenének, hogy karbonsemleges legyen a munka. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen természetbarát megoldással tudnak előállni, hiszen maga a kitermelés így is komoly geológiai változást hozhat a térségben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás