A rovat kizárólagos támogatója

Betiltaná a műanyag zacskókat az üzletekben a német kormány. Svenja Schulze német környezetvédelmi miniszter a Bild am Sonntag napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy minisztériuma törvényi tiltáson dolgozik.

Németországban az élelmiszerkereskedelem még az 1980-as években vállalta, hogy a pénztáraknál nem ad ingyen zacskót. Az EU műanyag zacskókra vonatkozó célkitűzései – tagállamokban a zacskófogyasztást 2019-ig 90 db/fő/évre, 2025-ig 40 db/fő/évre szorítása –  nyomán 2016-ban a német kiskereskedelem számos szektora megállapodott a német kormánnyal, hogy 2018-ig a zacskók több mint 80%-át fizetőssé teszik. A megállapodás szerint ha ez nem következik be, a német kormány jogszabályi eszközökhöz nyúl a zacskók korlátozása érdekében.

A megállapodás a miniszter asszony szerint is eredményes- most mindenesetre annak bebiztosításáról beszélt, amikor a tiltást említette. A zacskók tiltását, mint eszközt még a bajor miniszterelnök említette először júliusban, amivel kapcsolatban a környezetvédelmi miniszter asszony eddig szkeptikus volt, mondván, egy törvényi szabályozás lassabban hat, mint az önkéntes megállapodások.

Időközben a csomagolás nélküli, ömlesztett árukhoz használt eladótéri nagyon könnyű zöldség-, hús- és pékáruszacskókra is egyre több élelmiszer kereskedelmi lánc keresi az alternatívát, bár azok mind az uniós előírás, mind a német megállapodás alól kivételek. A REWE pl. – miként az Aldi Magyarországon is – lehetővé tette a zacskómentes zöldség- és gyümölcsvásárlást, illetve papírzacskókat is kínál.

Egy felirat a magyarországi Aldi egyik áruházából

Ugyancsak a REWE kísérletezik egyes biozöldségeknél és -gyümölcsöknél évek óta lézeres jelöléssel, amikor csomagolás vagy címke helyett az áruinformációkat, akár vonalkódot is a zöldség/gyümölcs héjába égetik. Ezt eddig ugyan inkább a biotermékek egyértelmű és visszaélésmentes megkülönböztetésére tették, de most a csomagolásmentességhez is jól jöhet. A német Aldi jelképes, 1 eurócentes díjat vezetett be a zöldséges zacskókra. Más megoldás a SPAR-é, ahol a többször használható zöldség- és gyümölcshálót kínálnak alternatívaként, ez a magyarországi SPAR-okban március óta 599 Ft-ért kapható.

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás