Hirdetés
greenfo/mti

A jövő év nyarán ismét megrendezik Rio de Janeiróban az ENSZ Környezet és Fejlődés Világkonferenciáját, 20 évvel az első után – közölte Csóka Péter, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) erdészeti kapcsolatok osztályának vezetője.

A szakember annak kapcsán szólt az esemény megrendezéséről, hogy előadást tartott az Országos Erdészeti Egyesület felkérésére Az Erdők Nemzetközi Éve alkalmából "20 év a nemzetközi erdészeti politikában" címmel.
A FAO-szakértő jelezte: a jövő évi riói konferencia – amelyet Rió +20 elnevezéssel rendeznek meg – résztvevői áttekintik az elmúlt két évtized történéseit, tárgyalnak arról is, hogy merre haladt 20 év alatt a világ erdészete. A legfontosabb téma várhatóan a zöld gazdaság szerepének feltérképezése lesz a fenntartható fejlődésben.

A szakember szerint az erdészet szempontjából azért volt jelentős az első riói konferencia, mert ugyan nem született az erdőkre vonatkozó konkrét nemzetközi egyezmény, de egy nagyszabású nemzetközi munka mégis elindult az erdők érdekében. A politikai figyelmet akarták erre irányítani annak érdekében, hogy biztosítani lehessen az erdőterületek fenntartható kezelését és az úgynevezett tartamos erdőgazdálkodáshoz szükséges eszközöket.

A folyamat eredményeként fogadta el az ENSZ Közgyűlése 2007-ben a fenntartható erdőgazdálkodásra vonatkozó egyezményt. Várhatóan 2015 ismét fordulópont lesz a nemzetközi erdőgazdálkodásban, mivel ekkor dönt a nemzetközi közösség arról, hogy szükség van-e egy nemzetközi erdészeti konvencióra, vagy az eddigi önkéntes vállalásokon alapuló eszközök továbbra is garantálják a Föld erdővagyonának védelmét.

Csóka Péter jelezte: a Föld erdővagyona most mintegy 4 milliárd hektár, ám évente mintegy másfél százalékkal csökken. A szakember szerint azonban már ez is eredmény, mivel korábban a csökkenés mértéke 9 millió hektár volt évente a mostani 6 millió hektárral szemben. Az erdők területe – elsősorban a mezőgazdasági művelés növelése miatt – főként Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában lesz egyre kisebb. Ázsiában azonban nemrégiben megállt az erdőterület csökkenése, főként Kína és India intézkedései nyomán.

A globális folyamatokkal ellentétes tendencia érvényesül Európában, ahol az erdőterület nem csökken, hanem nő. A trendbe beletartozik Magyarország is, ahol az erdőterület nagysága az első világháborút követően az ország területének 12 százalékát tette ki, mára az erdősültség elérte a 20 százalékot – mondta a szakértő.

Utalt arra is, hogy a magyar erdészek tevékenységét mindenhol elismerik a világban. Most az Európai Unió, az erdővel kapcsolatos döntéseiben a magyar soros elnökség szintén fontos szerepet játszik – hangoztatta a szakértő.

Kapcsolódó anyagok:

Percenként 35 focipályányi erdős terület tűnik el

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás