Hirdetés

Kanadai rendőrök agyonlőttek egy jegesmedvét, ami az élőhelyétől több 100 km-re délre vándorolva egy québeci településre tévedt. A szakértők szerint gyakoribbá válhatnak az ilyen esetek, ahogy a globális felmelegedés miatt a tengeri jégtakaró egyre kiszámíthatatlanabb.A québeci tartományi rendőrség a hétvégén arra figyelmeztette a lakosokat, hogy Madeleine-Centre település közelében jegesmedvét láttak, ami korábban sose fordult még elő.

Jegesmedvét észleltek szombaton Quebec egyik régiójában, a St. Lawrence folyótól délre. A vadvédelmi tisztek és a rendőrség riasztották a Montrealtól több mint 800 kilométerre keletre fekvő Gaspé-félszigeten lévő Madeline-Centre lakóit a szokatlan látogató miatt.

Úgy vélték, a ragadozó a várostól északra, a tengeri jégről vándorolt el. Ahhoz, hogy a Gaspé-félsziget északi csúcsát elérje, a Szent Lőrinc-folyó egy részét át kellett úsznia.  Vasárnap reggel agyonlőtték, ami a szakértők szerint elkerülhetetlen volt.

„Ahogy meghallottam, hol van a medve, azt gondoltam, neki vége. Attól tartottam, olyan helyen bukkan fel, ahol nem kellene neki, gondot okoz és lelövik” – mondta Andrew Derocher, az Albertai Egyetem biológus professzora. A rendőrök drónokkal és helikopterekkel keresték a ragadozót.

„Sokféle állattal van dolgunk, rénszarvassal, őzzel, fekete medvével, de jegesmedve még nem akadt az utunkba” – mondta Sylvain Marois, a tartomány vadvédelmi vezetője.

Derocher és csoportja az utóbbi hetekben a Hudson-öböl tengeri jegén élő jegesmedvék felkutatásával foglalkozott. Elmondta, hogy mivel az ilyen esetek nagyon ritkák, nehéz megtervezni, mi a teendő ilyenkor. „A jegesmedvék a modern történelem idején sose jártak erre, tehát ez nem olyan incidens, amire a vadvédelem fel tudna készülni” – mondta.

Az utóbbi időben az Északi-sarkkör tengeri jegének kiterjedése egyre inkább megjósolhatatlan, ami nagy kihívást jelent a jegesmedvéknek, amiknek a téli és nyári táplálkozása a nagy kiterjedésű tengeri jégen alapul. Bár a jegesmedve lelövése a címlapokra került az egész országban, Derocher emlékeztetett, hogy az őslakos vadászok évente több mint 500 jegesmedvét ejtenek el. Via 444.

Nyitókép: jegesmedve tévedt Quebec egyik régiójában el a St. Lawrence folyótól délre  Fotó Sophie Bonneville AFP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás