Hirdetés

Legyen Magyarország kerékpáros Paradicsom! A kerékpáros turizmus Európában piacvezető, Magyarországon gazdátlan, széttagolt. A pályázati rendszer nem kedvez a kerékpáros turizmus fejlesztésének sem.

A Kerékpáros Magyarország Szövetség tegnap a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán szervezett fórumot, amelynek célja a kerékpáros turizmusban és annak fejlesztésében érdekelt és aktív szereplők közötti párbeszéd megindítása, közös irányok kijelölése volt. A résztvevők közt voltak kerékpáros túraszervezők, projektgazda önkormányzatok, területfejlesztési szakemberek, projektmenedzserek, erdőgazdaságok, nemzeti parkok – sajnos a kormányzat oldaláról csak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkársága képviseltette magát.

Országos koordinációt, tájékoztatást, egységes kijelölést, egymásra épülő, rendszerbe foglalt fejlesztéseket, kevesebb bürokráciát és időhúzást, kezelhető pályázatokat, működő finanszírozást –talán ezek voltak a legfontosabb fejlesztési pontok, amelyeket a „Legyen Magyarország kerékpáros Paradicsom!” fórumon megjelentek kimondtak.

A pályázati rendszer nem kedvez a kerékpáros turizmus fejlesztésének sem. A pályázók az előkészítés költsége, és az előfinanszírozás és az ebből eredő magas kockázat miatt sok esetben belebuknak, vagy el sem tudnak kezdeni ilyen projekteket. Valódi szakmai munkára lenne szükség, gyakorlatban működő összehangolt stratégiát létrehozni, prioritásokat meghatározni, jogszabályi hátteret rendezni és előkészítési feladatokat elvégezni.

Fontos lenne, hogy valódi kormányzati gazdája legyen a területnek, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, vagy más, erre hivatott és valós hatáskörrel felhatalmazott igazgatási szervezet vegye kézbe a kerékpáros turizmus fejlesztés irányítását, hogy országos szinten egységes szemléletű koordinált fejlesztéseket, marketinget és promóciót lehessen megvalósítani, és a koordináció érdekében megteremtődjön a szaktárcák közötti párbeszéd.

A fórum összefoglaló anyaga hamarosan elérhető lesz a www.kmsz.hu honlapon.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás