Hirdetés

Amíg az Orbán-kormány a putyini eladósodás árán is a – szinte soha meg nem térülő – paksi mutyiberuházást erőlteti, a napenergia a valaha volt legolcsóbb energiaforrás lett. Unokáink nem csak a hiteleket nyögik majd, de a radioaktív hulladékkal sem tudnak mit kezdeni.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint jóval gyorsabban válnak uralkodóvá a megújuló energiaforrások a világban, mint azt két évvel korábban előre jelezték. Ez az egyik legfontosabb állítása az IEA idei, közel 500 oldalas  – napokban megjelent – évkönyvének.

Carbon Brief összefoglalója szerint ez leginkább a napenergiának köszönhető, amelynek a korábbi előrejelzéseknél jóval nagyobb mértékben esik az ára. A napenergia régiótól függően, de elképesztő mértékben, 20-50 százalékkal lett olcsóbb a technológiai fejlesztéseknek és az állami támogatásoknak köszönhetően, mint azt egy évvel korábban jelezte előre az IEA.

A szélerőműveknek szintén jelentős mértékben csökkent a költsége. A megújuló erőforrásokból származó energiakapacitás (a vízen kívül) így 2040-re közel 13 ezer terawatt óra lehet. Ez több mint négyszerese a mostaninak, de még annál is 22 százalékkal magasabb, mint amit két éve becsült 2040-re az IEA.

A korábbinál nagyobb mértékű várt növekedés leginkább a napenergia terjedésének köszönhető: a két évvel korábbi becsléshez képest 43 százalékkal lehet nagyobb az összesített napenergia-kapacitás 2040-re.

Az IEA-ra hivatkozó G7 portál szerint a megújulók gyors terjedése ellenére egyelőre korai kijelenteni, hogy tetőzött a leginkább szennyező erőforrások, például a szén vagy az olaj felhasználása. A tanulmány szerint ugyan a klímaváltozást jelentős részben előidéző szén-dioxid-kibocsátás ugyan jelentősen már nem fog emelkedni, erőteljesebb globális fellépés nélkül “távol vagyunk a csökkenéstől”, amely elkerülhetetlen (lenne) a klímaváltozás mérsékléséhez.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás