Hirdetés
greenfo/MTI

Az ismét a lakóházak első emeletéig érő hulladékhegyeken dől el a camorra bűnszervezetének és Nápoly új polgármesterének küzdelme. A Campania tartomány székhelyét beborító háztartási szemét miatt az EU újabb szankciókkal fenyegette meg Itáliát.

Öt nap alatt eltakarítom a szemetet – mondta májusi elsöprő győzelmekor (65,3 százalék) Nápoly új polgármestere, Luigi de Magistris, az Értékek Olaszországa (IdV) párt ügyészből lett politikusa. Ígéretét azóta sem tudta betartani, de Nápoly már hozzászokott ehhez: 2008-as választási győzelmekor a kormányfő Silvio Berlusconi is azonnali takarítást ígért, a szemét azonban azóta is a Vezúv lábánál bűzlik, a kilencvenes évek elejétől egyfolytában. Tavaly karácsonykor a római kormány a katonaságot küldte Nápoly utcáira takarítani. Június elején a turisták nem tudták megközelíteni a nápolyi dóm szeméttől eltorlaszolt bejáratát. De Magistris a héten szünet nélküli takarítást hirdetett meg, így Nápoly központját megszabadították a hulladéktól, de a városhoz közeli Pianura és Fuorigrotta szeméttelepe mára megtelik, és utána megint nem lesz hova tenni a szemetet. Az utóbbi három évben – az egészségüket féltő helyi lakosok heves ellenállása közepette – újra vagy újonnan megnyitott hulladéktárolók is már rég tele vannak. A Nápolyból kapott panaszos lakossági e-mailekre reagálva Janez Potocnik európai környezetvédelmi biztos kedden bejelentette, Itália szankciót kockáztat, mivel "a hatóságok nem tettek meg mindent a szeméthelyzet végleges megoldásáért" – idézte az olasz sajtó Potocnik szavait.

A nápolyi hulladék miatt már 2007-ben is EU-eljárás indult Olaszország ellen, ami 2010 márciusában az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéletéhez vezetett el. Potocnik figyelmeztetésére Tommaso Sodano nápolyi alpolgármester azonnali ökokompatibilis tervet ígért és autonóm szemétfeldolgozást. A nápolyi peremkerületekben időközben még mindig ezerötszáz tonna hulladék rohad a kánikulában. A háztartási szeméthegyekbe rágcsálók, sirályok és rovarok költöztek be, és ott sem jobb a helyzet, ahonnan a szemetet már elszállították. Az önkormányzatnak csak a szemét összeszedésére van pénze, a hulladéktárolók és az utcák fertőtlenítésére nincsen. A nápolyi járványügyi bizottság kéthetente tart helyzetértékelést, a SkyTG24 hírtelevízió szerint a városi orvoskamara egyelőre kizárta a járványveszélyt. Az ad inkább okot aggodalomra, hogy az utóbbi két hétben az elkeseredett lakosok már mintegy háromszázszor gyújtották fel az utcai szemetet. 

Hiába intett szolidaritásra az olasz püspöki kar, az Északi Liga a héten parlamenti indítványban hangoztatta, hogy ’94 óta a kormány nyolcezer millió eurót adott a szemétválság megoldására. A párt politikusa, Mario Borghezio szerint "Nápoly camorrától és szeméttől bűzlik!" A nápolyi szemétproblémát az olaszországi politika a szervezett bűnözéssel magyarázza, amely számára, a belügyminisztérium számításai szerint, a szemét évi 600 millió eurós üzletet képvisel. "A camorra áll a szemétmáglyák mögött: nem érdeke a szelektív gyűjtés vagy a hulladék helybeli újrahasznosítása; pénzt a más tartományokba vagy a külföldre irányuló szemétszállítás hoz és a mérgező hulladékkal való illegális kereskedelem"- hangoztatta De Magistris.

A valódi gondot Campaniában a hulladékhasznosítás hiánya jelenti: a Környezetvédelmi Kutatóintézet (Ispra) adatai szerint az északi Lombardiában évente fejenként 515, Campaniában 468 kilogram háztartási szemét termelődik, de miközben ebből Milánó szeméttelepeire nyolc százalék kerül, Nápolyban hetvenöt százalék. A szelektív hulladékgyűjtés Itália déli részén alig tizenöt százalékos. A tartományban egyetlen szemétégető indult be 2009-ben, Acerrában. A polgármester-választás napjaiban a nápolyiak nem titkolták, azért szavaznak De Magistrisre, mivel bíznak benne, hogy a volt ügyész képes lesz felvenni a harcot a camorrával. A küzdelem megkezdődött.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás