Hirdetés

Az eddigi 103 állomást kiegészítve 141 újabb állomásból álló hidrometeorológiai monitoring hálózat épült ki. A csapadékot mindenhol mérik, 93 helyen automatikus a hőmérséklet és légnedvesség mérés, további 25 állomás regisztrál talajhőmérsékletet és talajnedvességet.

A hazánkban lévő folyók, tavak és általánosságban véve minden felszíni és felszín alatti vízkészlet mennyiségi alakulásának megismeréséhez elengedhetetlenül fontos, hogy tudjuk hol, mikor, mennyi csapadék esett. A most befejezett projektben telepített automata hidrometeorológiai állomások a környezeti elemek közül a lehullott csapadékmennyiségek hatékonyabb vizsgálatát teszik lehetővé országszerte. Az új rendszer még pontosabb rálátást biztosít Magyarország vízkészleteinek mennyiségi állapotára, melynek vizsgálatát az Európai Unió Víz Politikájának 2000-ben elfogadott Víz Keretirányelve is előírja.  Az irányelv fő célkitűzése a vizek jó állapotának elérése, és annak megőrzése. A jó állapot egyaránt vonatkozik a vizek mennyiségi és minőségi jellemzőire, illetve a kettő eredőjeként jelentkező ökológiai állapotra. A célkitűzést hazánk többek között Uniós támogatású projektek megvalósításával kívánja elérni. Ennek egyik részeként, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával, a Környezeti és Energia Operatív Program (KEOP) keretében támogatott „Hidrometeorológiai mérőállomások automatizálása” című projektet valósította meg. A beruházással a projekt Kedvezményezettje, az Országos Vízügyi Főigazgatóság a már meglévő Országos Meteorológiai Szolgálat által telepített 103 állomás kiegészítését, új meteorológiai állomások kiépítésével fejlesztette, ezzel országos szintű lefedettséget biztosítva.

A projekt keretében száznegyvenegy állomásból álló hidrometeorológiai monitoring hálózat épült meg. Az új mérőhálózat, a mérőeszközök, az adatgyűjtés, és az adatátvitel mind illeszkednek az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenleg üzemelő automata mérőhálózatához. Így az országban már összesen közel 250 ponton történik automatizált hidrometeorológiai mérés. A lehullott csapadék mennyisége határozza meg a vízi környezet állapotát. Ez ugyanolyan fontos a vízminőségre nézve is, hiszen a szennyezések hígításával befolyásolja a vízi élővilág életfeltételeit. A hazánk területén eredő vízfolyások és belvizek az itt lehulló csapadékból erednek vagy táplálkoznak. Az automata mérőállomások pontos adatot szolgáltatnak a lehullott csapadék mennyiségéről.

automata hidrometeorológiai mérőállomásautomata hidrometeorológiai mérőállomás

„Társadalmi és gazdasági szempontból is kiemelkedően fontos, hogy ismerjük a lehullott csapadék mennyiségét, ezzel például a kárelhárítás (árvíz, belvíz, aszály, vízminőségi kárelhárítás) és az esetleges árvizek elleni védekezés is hatékonyabbá válik. De ugyanígy a környezetvédelmi szakemberek számára is nagyon hasznos információkkal szolgálhatnak a mérőállomások által begyűjtött adatok” – mondta el a projekt vezetője, az Országos Vízügyi Főigazgatóság osztályvezetője Márfai László.

Mit tartalmaz a projekt?

Országszerte száznegyvenegy mérőállomás telepítése történt meg, melynek kiviteli munkálatai 2012. szeptember 30-án lezárultak. A megvalósítás folyamatosan, ütemtervszerűen történt. A kötelező konfigurációnak megfelelően minden állomáson történik csapadékmérés. Ezt egészíti ki kilencvenhárom állomás esetében – a csapadékmérésen felül – a léghőmérséklet és légnedvesség mérés, további huszonöt állomáson talajhőmérséklet és talajnedvesség mérés. Két kiemelt állomáson szélmérést is végeznek, melyből az egyiken alap-, a másikon bővített konfiguráció került kiépítésre. Az elkészült 141 mérőállomáson sikeresen megtörténtek a tesztelések, próbaüzemek, melyek során megállapítást nyert, hogy az állomások mérési, adattovábbítási, adatáramlási sebességei és pontosságuk megfelelnek az elvárt szakmai kiírásnak.

Hogy működik a csapadék megfigyelő rendszer?

A kiépítésre került száznegyvenegy mérőállomást tartalmazó mérőhálózatról, továbbá az OMSZ által korábban kiépített százhárom mérőállomásról érkező adatok GSM hálózaton keresztül, GPRS rendszer segítségével az OMSZ Oracle rendszerébe érkeznek. Ott az adatok, feldolgozásukat követően, webes alkalmazásban is elérhető adatbázisban kerülnek tárolásra. A projekt keretében megvalósított adatbázis fejlesztés során létrehozott hidromet.vizugy.hu honlapon a tesztidőszak ez évi lezárását követően naprakészen elérhetővé válnak a lakosság számára is a mért adatok.

További információ: www.hidrometallomas.vizugy.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás