Hirdetés
Forrás: hirado.hu

2010 áprilisában lelőttek egy nagy testű, 15-25 év körüli nőstényt, szarvát elvitték az orvvadászok. Kiderült, hogy ez az állat volt az ország utolsó rinocérosza. Hivatalosan is kihaltnak nyilvánították a jávai rinocéroszt Vietnamban.

Ez a jávai rinocérosz második alfaja, mely kihalt. A harmadik alfaj Indonéziában él, valószínűleg egyetlen parkban, ahol a kritikusan veszélyeztetett állatok 35 egyede található meg. 2011-ben kameracsapdával kaptak lencsevégre egy anyát és borját az Ujung Kulon Nemzeti Parkban. Egyelőre nem tudni, hogy a populáció mérete nő-e vagy csökken, és túlélési esélyeik is kétségesek – állítja a Természetvédelmi Világszövetség.

A vietnami Cat Tien Nemzeti Parkban 2009-ben talált orrszarvúürülék DNS-elemzése egy állatra utalt, ugyanarra, melyet egy évvel később lelőttek – írja a Biological Conservation folyóiratban megjelent tanulmány. A WWF természetvédő csoport már 2011-ben kihaltnak nyilvánította a rinocéroszt, azonban csak 2012 második felében jelent meg a szakmailag ellenőrzött tanulmány olyan adatokkal, melyek azt mutatták, hogy az alfaj Vietnamban tényleg eltűnt.

Délkelet-Ázsiában az állatok nagyrészt azért tűnnek el az erdőségekből, mert egyre nagyobb az igény a tradicionális gyógyászatban alkalmazott testrészeikre – mondja Rachel Nuwer, a Take Part szervezet tagja. Az orrszarvú esetében a tülköt valószínűleg rák, másnaposság vagy láz kezelésére használják. A vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a szarvnak nincsen gyógyító ereje, és főként keratinból áll, mely az emberi köröm és haj legfőbb komponense.

„A jávai rinocérosz csak a jéghegy csúcsa” – mondja Sarah Brooke, a vizsgálat vezetője, a Flora and Fauna International kambodzsai szervezetének kutatója. „Számos más faj is gyorsan hanyatlik Vietnamban, a megmaradtak korábbi életterük töredékein tengődnek nagyon apró populációkkal.”

A jávai rinocérosz valószínűleg a Föld legritkább nagy testű állata. A kisebb orrszarvúk közé tartozik, feleannyit nyom, mint a szélesszájú orrszarvú, azaz 900-2300 kilogrammot, és 1,8 méter magas. Mivel magányos életet folytat, nagyon ritkán pillantható meg és kevéssé tanulmányozott.

Kapcsolódó anyagok:

Lencsevégen a ritka orrszarvú

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás