Hirdetés

A 2014. március 13-án 13:42 órakor kikelt hortobágyi rétisas fióka fenekén szó szerint ott van még a tojáshéj, de máris sztár lett belőle. A néhány órával ezelőtt kikelt fióka első mozdulatait az internetes élő közvetítésnek köszönhetően több száz néző izgulta végig.

A szurkolótábor egy részét a puszta kíváncsiság ültette a képernyők elé, mások viszont a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Természetfilm.hu első internetes képernyőfotós pályázatának főnyereményére hajtottak. A ‘Fiókalesen’ címmel indított kampány célja az volt, hogy a természetbarátok figyelmét felhívjuk erre a csodálatos eseményre, hiszen nem mindennap lehetünk ilyesminek szemtanúi. A
fióka kikelésének pillanata még a szakemberek számára is rejtély volt korábban, most azonban a fészekkamera segítségével bárki élőben figyelheti ennek a ritka, fokozottan védett faj utódjának a világra jöttét – mondta el Tihanyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálat-vezető helyettese.

– A fészekkamera nagy nézettségnek örvend, különösen, mióta a tojó kotlik – árulta el Kiss Ágnes, a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely munkatársa, aki a parlagi sas etető és fészek mellett a rétisas kamera telepítésében és üzemeltetésében is részt vesz – de a fiókák kikelése különösen izgalmas esemény, ezért döntöttünk úgy, hogy fotópályázatot írunk ki rá.


Video streaming by Ustream
– Az internetnek köszönhetően bárkiből lehet természetfotós, ráadásul úgy, hogy ki se kell mozdulnia otthonról – mondta Tóth Zsolt Marcell producer, aki Magyar Csaba IT-managerrel közösen dolgozta ki a ‘Fiókalesen’ kampányötletét – a lényeg, hogy igazi közösségi élményt
nyújthatunk, felhívhatjuk a figyelmet egy veszélyeztetett faj védelmére, és közben még szórakoztatunk is. Ehhez hatalmas segítséget kapunk a Ustream-től, nekik is köszönhető ez a nagy nemzetközi nézősereg és rajongótábor. A pályázati kiírás szerint a ‘Fiókalesen’ pályázatot az nyeri, aki elsőként tölti fel a Természetfilm.hu vagy a Hortobágyi Nemzeti Park közösségi oldalára a frissen kikelt rétisas
fiókát mutató képernyőfotót.

Az első képet Feller György készítette, aki a Hortobágyi Nemzeti Parktól családi vadasparki belépőt nyert, a Természetfilm.hu jóvoltából pedig ingyenes hozzáférést a Filmdzsungel.hu Online Természetfilmes Videótár filmjeihez.

Élő adás:


Live streaming video by Ustream
Az első tojás >>>

Letölthető fotók a fészek javításáról és a költés kezdetéről >>>

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely hónapok óta közösen működteti azt a kamerarendszert, melynek köszönhetően otthonról, élőben követhetjük nyomon a rétisasok magánéletét. A fészekkamera jóval a költést megelőzően került felszerelésre, az apró és hangtalanul működő tárgy jelenlétéhez a szülőmadarak teljesen hozzászoktak. Már a fészek javítgatása is a nagyközönség figyelmétől kísérve zajlott, a chatfalon szinte folyamatosan jöttek a magyar és angol kommentek, a tojásrakás óta pedig a nézők kitüntetett figyelmet szentelnek a közvetítésnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás