Hirdetés

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, valamint a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatát vehette át ma Budapesten a Másfélmillió lépés Magyarországon című filmsorozat összesen tíz alkotója.

A kitüntetéseket a köztársasági elnök megbízásából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyújtotta át az alkotóknak. A kitüntetettek tevékenységükkel nemcsak értéket teremtettek, hanem egyfajta korrajzot adtak hazánkról és nem engedték, hogy Magyarország természeti kincsei, hagyományai és tájai a hozzájuk kapcsolódó történetekkel együtt feledésbe merüljenek – fogalmazott a miniszter köszöntőjében.  Mint elmondta: a ma már kultikusnak számító sorozat alkotói igazi csapatmunkában dolgozva hozták létre azt a sorozatot, amely "a nemzeti önazonosságunk részévé vált". Balog Zoltán megköszönte az ötletgazdáknak, a kivitelezőknek és a túrázóknak, hogy bebizonyították: "nem kell a határokon túlmenni ahhoz, hogy természeti csodákat lássunk és érdekes jelenségekkel találkozzunk".

1979-ben az Országos Kéktúra akkori keleti végpontjától, a Zempléni-hegységből indultak útra a film alkotói, hogy felfedezzék Magyarországot. "Több volt ez mint egy túra és több volt ez mint egy televíziós műsor, több volt mint egy munkavégzés: misszió volt " – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy a tíz alkotó munkájával hozzájárult ahhoz, hogy a nézők jobban megismerhessék Magyarországot.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki a sorozat narrátorát, Sinkó László Kossuth-díjas színészt. A Magyar Érdemrend lovagkeresztjét Faludi Sándor hangmérnök, Peták István újságíró; Petres Pál technikus; Péterfai Attila gyártásvezető; Sáfrány József, az MTVA rendezője; Stenszky Gyula operatőr; valamint Szabados Tamás nyugalmazott operatőr vette át.

A Magyar Arany Érdemkereszttel Heincz Lászlót, a TV2 képmérnökét, világosítót, valamint Tolnai Ferencet, a sorozat önkéntesét tüntették ki.- írta az index. A műsor készítőivel készült interjúnkat itt olvashatja.
 


Az ünnepélyt követően a csapat több tagja is hangsúlyozta: nem gondolták volna, hogy valaha is ilyen magas állami elismerésben részesülnek, és jó érzéssel tölti el őket, hogy több évtized elteltével is ekkora értéket jelent az, amit közösen megalkottak.

Heincz László elérzékenyülve említette, hogy már az óriási díjat jelentett számára, amikor a csapat közösen elindulhatott erre a fantasztikus „kalandra”. A filmben megfogalmazott üzenetek, értékek ma is élőek és aktuálisak a fiatalok számára – fogalmazott az egykori világosító.

A csapat a közös munka során igazi, szoros baráti társasággá érett, úgyhogy minden évben kétszer is találkoznak, egyszer nyáron, egyszer pedig ősszel, Rockenbauer Pál halálának évfordulóján – ezt már Szabados Tamás említette.

Az ünnepséget követő kötetlen beszélgetés alkalmával több kedves és felejthetetlen emléket is felidéztek a hajdani forgatásokról. Megemlítették, hogy már az indulás is elég kalandosra sikerült, mert itthon nem lehetett jó minőségű bakancshoz, sátorhoz és bizonyos túrafelszerelésekhez jutni, sőt a főzéshez alkalmas gázégőt Bécsből szerezték be. De kihívást jelentett számukra az is, amikor az egyik barlangi felvételnél a barlang mélye „elnyelte” a kamerát, vagy amikor egy elcsigázott nap után száz tojásból készítettek tojásrántottát. A közös élmények frissen élnek az emlékezetükben, amelyeket minden találkozásukkor szívesen felelevenítenek.

Múltidézős részletekEgy meghatározó film születése

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás