Hirdetés

Egy a Népszabadságnak elküldött feljelentés szerint elkezdték kivágni a védett turai kastélypark fáit. A tavaly eladott kastély megvásárlói mögött – a közvilágítási panamák főszereplőjét – Tiborcz Istvánt, Orbán Viktor vejét sejthetjük, mivel a vevő cégek egyike nevében ő fizette be az illetéket.

A Schossberger család egykori neoreneszánsz kastélyát tavaly vásárolta meg két, 2015-ben alapított cég igen előnyös feltételekkel: az önkormányzat nem élt az elővásárlási jogával, a vevőknek pedig csak 200 millió forintot kellett fizetniük a tízhektáros parkban álló, az Operaházzal egyidős épületegyüttesért. A cégcsoportot a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak egy korábbi üzlettársa képviselte, idén január­ban pedig a 444.hu azt is megírta, hogy az egyik vállalkozás nevében maga Tiborcz István fizette be a cégbejegyzési illetéket.

A Népszabadságnak elküldött feljelentésben az szerepel, hogy idén januárban nagyszabású fairtás kezdődött a kastélyparkban, amelyet az önkormányzat korábban védetté nyilvánított, és ahol 127, lajstromba vett védett fa állt. A feljelentő fényképekkel is alátámasztotta állítását, és az ügyben ismeretlen tettes ellen eljárás indult.

Megkerestük a feljelentésben információforrásként megjelölt személyeket, akik a fairtás tényét megerősítették. Bácskai Elemér helyi vállalkozó, aki a kastéllyal együtt eladott magtárépület előző tulajdonosa volt, azt mondta, hogy ő csak az évtizedek alatt benőtt, elhanyagolt terület megtisztításáról tud, nincs pontos tudomása róla, hogy milyen növényeket vágnak ki.

A turai kastély 2007-ben. Nekivágtak

A turai kastély 2007-ben. Nekivágtak   H. Szabó Sándor / MTI

Jenei Csabáné biológiatanár, a turai képviselő-testület volt tagja, a Szép Turáért Egyesület vezetője elmondta: a régebbi tulajdonosok hat éve egy pályázat megnyerése érdekében kérték a kastélypark védelem alá helyezését. A védetté nyilvánítási eljárásban történt meg a fák lajstromba vétele. Az egyesületi vezető szerint kívülről csak bozótirtás látszik, úgy tudjuk ugyanakkor, hogy a rendőrségnek átadott fotókon kivágott fák, felaprított és halomba rakott fatörzsek is láthatók. Ez ügyben a lap kereste a település polgármesterét és a feljelentőt is, de lapzártáig nem érték el őket.

Emlékezetes, hogy a Tiborcz családnak korábban már volt egy fakivágási ügye, ami hónapokra munkát adott a rendőrségnek és a sajtónak. Tiborcz István testvére 2012-ban elnyert 157 hektár állami földet két darabban, és a földterületek közötti, de nem Tiborczék tulajdonában álló védett erdősáv nagy részét 2013-ban valaki kivágta.  Bár a munkálatokat a Népszabadság azóta elhunyt állandó szerzője, Ferenczi Krisztina képekkel dokumentálta, sőt az egyik fotón látható traktor, amely a fák elszállításában is részt vett, felbukkant Tiborcz István és Orbán Ráhel esküvői fotóin, a rendőrség az ismeretlen tettes ellen folytatott nyomozást a falopás ügyében 2014-ben felfüggesztette, a természetkárosítás miatt indult eljárást pedig megszüntette.

FRISSÍTÉS:   Időközben a lap helyszíni riportjában frissítette és pontosította a történetetÁtokká vált a mesekastély

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás