A rovat kizárólagos támogatója

Külföldi partnerekkel történő üzletkötésre használná fel a klímacsúcsot a dubaji konferencia elnöke – nyilvánosságra került dokumentumok szerint.

Vádak középpontjába került az ENSZ dubaji klímacsúcsának (COP28) elnöke, a klímacsúcsnak csütörtöktől otthont adó Egyesült Arab Emírségek ipari és technológiai minisztere, Szultan Al Dzsaber, aki egyben az emírségek állami olajvállalata, az Adnoc vezérigazgatója is.

Meg nem nevezett körök azt sugallják, hogy a klímacsúcsot Al Dzsaber az olajvállalat és külföldi partnerek közötti előnyös üzletek megkötésére használná fel. Az erről kiszivárgott dokumentumok szerint Al Dzsaber legalább 27 külföldi kormánnyal készül tárgyalni a november 30-án kezdődő klímacsúcs előtt – Kínával például arról, hogy az Adnoc „hajlandó közösen értékelni a folyékony földgázra (LNG) vonatkozó nemzetközi lehetőségeket” Mozambikban, Kanadában és Ausztráliában.

A dokumentumok jó néhány további javasolt „megvitatandó témát” is tartalmaznak. A klímacsúcson résztvevő volt ír elnök, Mary Robinson aggodalmát fejezte ki a konferencia hitelességét ilyen módon aláásó ügyletek miatt.

„Nagyon aggasztó a helyzet, mert már korábban is volt szóbeszéd arról, hogy a klímacsúcs elnöksége egy kicsit kompromittálódott, most pedig minden még bonyolultabb lett. Nincs időnk egy rossz klímacsúcsra, mert kifutunk az időből. A a lehető legtöbbet kell előre lépnünk” – fogalmazott Robinson.

A minél gyorsabb cselekvés szükségességéről beszélt Antonio Guterres ENSZ-főtitkár is.

“A vezetőknek cselekedniük kell annak érdekében, hogy a globális hőmérséklet-emelkedést 1,5 fokra korlátozzák, megvédjék az embereket az éghajlati káosztól, és véget vessenek a fosszilis tüzelőanyagok korának” Antonio Guterres, az ENSZ-főtitkár

A klímacsúcs dubaji szervezőcsapata elutasította az összeférhetetlenségről szóló vádakat, és közölte, hogy Al Dzsaber kizárólag a „remélhetően ambiciózus és eredményes” konferenciára fókuszál.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás