Hirdetés

Kisteleken sajátos módon kezelték az elszaporodott kóbor kutyák problémáját: a vád szerint egy külterületen fejbe verték és elásták őket.

 Dél-Alföldön, Csongrád megye nyugati részén fekszik az a körülbelül 7 ezer fős lakosú város, ahol rendezett parkokkal, ültetett virágágyásokkal és gondozott fákkal találkozhat az odautazó. A kis utcákban sétálva nem is gondolnánk, hogy itt alig két éve kóbor kutyák garázdálkodtak és rontották az összképet.

Kistelek és Papfenyves a térképen. Forrás: Google MapsKistelek és Papfenyves a térképen. Forrás: Google Maps

Kisteleken 2011-ben elszaporodtak a kóbor kutyák. A lakosok számtalan alkalommal jelezték ezt a város jegyzőjének, Dr. Somodi Lillának. A kóbor állatok befogása ebrendészeti feladat, az általános eljárás szerint a befogott kutyákat menhelyre viszik és megpróbálják megtalálni a tulajdonosát. De sokszor megtörténik az is, hogy ún. kilövési engedélyt adnak rájuk, gondoljunk csak arra, amikor 2012 februárjában Eger város jegyzője a város határában kóborló kutyákra kilövési engedélyt adott a mezőőröknek . Kisteleken pár hét leforgása alatt megoldódni látszódtak a kóbor állat problémák, a lakók egy részének azonban gyanús lett a hirtelen tisztogatás. Néhány elszánt polgár hamar a történet végére járt és rövidesen állampolgári feljelentés alapján eljárás is indult. Először a Kisteleki Rendőrkapitányság rendelte el a nyomozást, majd a Szegedi Városi Ügyészség állatkínzás vétsége miatt vádat emelt két kisteleki lakos ellen. A másodrendű vádlott H. Imre 2011 szeptemberétől decemberéig Kistelek Polgármesteri Hivatalánál dolgozott, a városlakók szerint a mai napig a város polgármesterének, Nagy Sándornak a jobbkeze. A polgármester 2011 szeptemberében 50.000 Ft-ot adott H. Imrének azért, hogy a városban elszaporodott kóbor állatokat befogja. H. Imre megbízta az elsőrendű vádlottat, S. Imrét, hogy segítsen neki befogni a kutyákat. S. Imre minden kutya befogásáért 1000 Ft-ot kapott H. Imrétől. S. Imre a begyűjtött kutyákat Ópusztaszer külterületére szállította és ott szabadon engedte őket, azonban a kutyák még aznap délután visszajöttek Kistelekre. A kutyákat az újbóli begyűjtés után a papfenyvesi erdő területre szállították, ott fejbe verték és elásták. Volt olyan eset is, amikor zsábakötött kutyákat vágtak fejbe és ástak el.

 

Kóbor kutya Kistelek egyik utcájánKóbor kutya Kistelek egyik utcáján. Fotó: Pálinkás Viktória.

Miután a történtek kitudódtak, a tetemeket kihantolták és Hódmezővásárhelyre szállították. Az első tárgyalást ez év március 5-ére tűzték ki, azonban azon az első rendű vádlott nem jelent meg, ezért április 5-re elnapolták a tárgyalás időpontját. A második tárgyaláson csak az elsőrendű vádlott jelent meg, a megidézett tanúk (többek között Dr. Somodi Lilla Kistelek volt jegyzője és Nagy Sándor polgármester) közül egy sem, ezért május 5-re tűztek ki újabb tárgyalást. A városvezetés egybehangzóan azt állította és vallotta, hogy ők nem adtak felhatalmazást sem az első sem a másodrendű vádlottnak arra, hogy a kutyákat megöljék, azok a megbízás kereteit túllépve, önállóan jártak el. A városlakók azonban ennek ellenkezőjét vélik tudni. Egyesek úgy fogalmaznak a polgármesterről, hogy ő a „helyi kiskirály”, a volt jegyzőnő (aki ellen jelenleg közokirat-hamisítás miatt folyik eljárás) pedig „nem egy erkölcsi példakép”. Ha bebizonyosodna, hogy az önkormányzat adott utasítást a befogott kutyák megölésére, akkor a jelenleg hatályos 1978. évi IV. a Büntető Törvénykönyvről szóló törvény 21. §-ának (3) bekezdése szerint a részesekre is a tettesekre megállapított büntetési tételt kell alkalmazni. Részesek a felbujtó és a bűnsegéd. Felbujtónak pedig azt tekintjük, aki mást bűncselekmény elkövetésére szándékosan rábír. Többen úgy vélik, hogy a két szerencsétlen, akiket perbe fogtak és 4 hónapot kaptak egy évre felfüggesztve csak azért nem vallottak a városvezetés ellen, mert félnek.

A kisteleki gyepmesteri telep.A kisteleki gyepmesteri telep. Fotó: kistelekjaras.hu.

Miután az ítélet megszületett, a kedélyek is csitulni látszódtak. A kóbor állatok problémája azonban továbbra sem szűnt meg, ezért az önkormányzat 2013 tavaszán bejelentette, hogy gyepmesteri telepet hoznak létre a városban. Az ötletet a helyiek nem ellenezték, azonban azt ahová a telepet tervezték már igen. Egy ebrendészeti telepet általában a város határában, a lakott területtől messzebb hoznak létre épp azért, hogy az embereket ne zavarja se a zaj se a bűz. Kisteleken azonban a főutcán, a Petőfi utca 53-55. szám alatt a szomszédok heves tiltakozása ellenére nyitották meg a telepet. A kistelekjaras.hu honlap szerint a telep megnyitása óta látható eredmény van a kóbor kutyák számának csökkenése tekintetében. Az oldal tájékoztatása szerint Kiszner István vezeti a telepet, azonban a helyiek úgy tudják, ő csak a nevét adja ehhez a tevékenységhez és a „piszkos munkát” más végzi el. Tény továbbá az is, hogy a telep szolgálati lakásában nem más lakik, mint a másodrendű vádlott, H. Imre, akit állatkínzás vétsége miatt jogerősen elítéltek.

A helyiek úgy gondolják, hogy az ügyet korántsem lehet lezártnak tekinteni. Egyelőre tisztázatlan, hogy miért csak egy helyszínről hantolták ki a kutyákat, holott a feljelentésben három helyszínt jelöltek meg.

A cikk a Soma Oknyomozó Újságíró Központ támogatásával jött létre.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás