A rovat kizárólagos támogatója

Óriási tiltakozást váltott ki a győrszentivániakból, hogy 4 millió m2, jó minőségű termőföld átminősítésére készül a győri önkormányzat, a kukoricatábla helyén különösen veszélyes gyárak befogadására alkalmas terület jön létre. A helyiek összefogtak és közösségi finanszírozásból szeretnének levegő- és talajvízminőségi méréseket rendelni egy független cégtől.

Szeptember 19-én békés demonstrációt, 20-án lakossági fórumot szervezett a Szívügyünk Szentiván civil mozgalom. Előbbin 500, míg utóbbin 1000 helyi lakos fejezte ki egyértelmű akaratát, hogy a lakóházaktól 900 m-re nem akarnak tűz-, fertőzés-, és robbanásveszélyes, bűzös és zajos tevékenységet, főleg nem ilyen nagy területen. Az Ipari park már így a szomszédban kopogtat. A fórumon aggasztó adatokkal szolgáltak a helyi háziorvosok a légúti, daganatos és egyéb megbetegedések számának növekedéséről, miközben nem állnak rendelkezésre friss adatok a levegő- és a talajvíz szennyezettségi állapotáról.

győrszentiváni adománygyűjtés légszennyezésmérőre

A helyi lakosság összefogásának és petíciójának köszönhetően Dr. Dézsi Csaba András, Győr város  fideszes polgármestere bejelentette, hogy Győrszentivánon, 2 helyszínen, 2×2 hétig fognak légszennyezettséget méretni, később pedig egy fixen telepített mérő konténert vásárolnak, amely folyamatos mérést biztosítana. Utóbbit a bővülő Ipari Park költségvetéséből.

A beharangozott mérések részleteivel kapcsolatban a civilek közérdekű adatigénylést nyújtottak be, de érdemi választ ebben a témában ugyanúgy nem kaptak, mint a többi adatigénylésre vagy a lakossági fórumon feltett kérdéseikre.

A civilek döntést hoztak, saját kezükbe veszik a sorsukat.

A jogszabályi előírásoknak megfelelően, az év 14 %-át lefedő, minden évszakban 2-2 hetes mérést és laborvizsgálatot szeretnének megrendelni erre szakosodott, független, akkreditált cégtől, olyan komponenseket is vizsgálva, amelyeket egy általános mérés nem tartalmaz. Ez a hosszadalmasabb és összetettebb folyamat jelentős költséget jelent, ezért adománygyűjtésbe kezdtek.

A cél minimum 10 M Ft összegyűjtése volt. A lakossági fórumon nyilvánossá váló bankszámlaszámra azonnal megindultak az átutalások. Szeptember 24-re még adománygyűjtő családi napot is szervezett a csapat pusztán önkéntes munkával. A programban szerepelt egy kerékpártúra az érintett területre, lehetett lovaskocsizni, lovagolni, tűzoltóautóra mászni, kézműveskedni és előadásokat hallgatni a helyi élővilágról. Mindenki a  tudása legjavát adta hozzá a rendezvény sikeréhez. Ennek egyértelmű jele volt, hogy négy nappal a meghirdetés után már 4.808.792 Ft állt rendelkezésre a cél érdekében. A gyűjtés természetesen nem állt meg, hat nappal az elindulás után 10 995 267 Ft volt a számlán, mára az összeg meghaladta a 12 M Ft-ot.

Így már semmi nem áll a független mérés megrendelésének útjába – áll a Szentiváni Öko Szeglet Egyesület sajtóközleményében.

Szabó Andrea elnök szosz.szentivan@gmail.com

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás