Megér-e 10 millió forintot az igazság kiderítése?

2024. június 7.

blog

Megdöbbentő levelet kapott a Szentiváni Öko Szeglet (SZÖSZ) Egyesület a napokban a Győri Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályától (a levél teljes terjedelmében itt). Az Egyesület megrendelésére Győr-Győrszentiván településrészén lezajlott talajvíz minőség mérés N-metil-2-pirrolidon (röviden: NMP) szennyezést mutatott ki. Az NMP, amit oldószerként használnak például az akkumulátor-, és az autóiparban, egy természetben elő nem forduló vegyület, amely kizárólag… Tovább »

Fenn-nem-tarthatóság a költési időszakban

2024. május 6.

blog

Korábbi bejegyzéseimhez képest most egy nagyon más cikk megírásának szükségét éreztem. Május 5-én Anyák napi kerékpározásra indultam, bár ne tettem volna!

Magzatkárosító anyagot találtak a szakértők a győri talajvízben

2023. június 3.

Hírek

Közösségi forrásból végeztek talajvíz-vizsgálatot a győr-győrszentiváni civilek. A független, akkreditált szakértők magas lítiumértéket és magzatkárosító anyagot mértek  a márciusi vizsgálat során, melynek kiértékelése most készült el. Az eredmények aktuális állapotot tükröznek, a szakértők javasolják a talajvíz monitorozását az egészségügyi és környezeti kockázatok miatt.

Szívügyünk Győrszentiván – civilek az Orbán kormány környezetpusztítása ellen

2023. március 23.

Hírek

A győri hivatalokban a lakossági tiltakozás ellenére tovább folytatódik a Győri Ipari Park bővítésének előkészítése. Eddig nem volt elég az 5585 választópolgári aláírás, a 3 demonstráció, a fórum és a számtalan beadvány ahhoz, hogy a döntéshozók újragondolják a tervet a környezetre és egészségre várható hatások tükrében. Március 22-én lakossági tájékoztatót tartott a Szívügyünk Szentiván Civil… Tovább »

Akkugyár árnyékában – Gyárszentiván nem leszünk…

2022. december 13.

Hírek

Papp László Tamás helyi újságíróként hónapok óta követi a Győri Ipari Park bővítése, illetve egy akkumulátorgyár feltételezett betelepülése elleni civil tiltakozássorozatot. Eközben mind többször keletkezett az a benyomása, hogy ez olyanná is válhat kicsiben, mint egykor Bős-Nagymaros nagyban.

Közösségi finanszírozásból mérik meg a levegő minőségét Győrszentivánon

2022. szeptember 28.

Hírek

Óriási tiltakozást váltott ki a győrszentivániakból, hogy 4 millió m2, jó minőségű termőföld átminősítésére készül a győri önkormányzat, a kukoricatábla helyén különösen veszélyes gyárak befogadására alkalmas terület jön létre. A helyiek összefogtak és közösségi finanszírozásból szeretnének levegő- és talajvízminőségi méréseket rendelni egy független cégtől.

Győrszentiván nem kér a szennyezésből!

2022. szeptember 21.

Hírek

Győrszentiván 5585 lakosa fejezte ki tiltakozását néhány hete a győri Ipari Park bővítése ellen. A bővítés hatására 900 m-re a lakóházaktól és 1,7 km-re a Szent Benedek Általános Iskolától, illetve a helyi tagóvodától egy olyan 397 ha (3.970.000 m2) területen elhelyezkedő, jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezet jön létre, amely alkalmas különösen veszélyes, tűz-, robbanás-,… Tovább »