Hirdetés
Forrás: Védegylet

Idén már biztosan nem emelkedhet jogerőre a Kossuth téri fák kivágása ügyében még 2013 tavaszán kiadott fakivágási engedély.

A Védegylet Egyesület ugyanis csak a napokban kapta kézhez Budapest Főváros Kormányhivatalának tájékoztatását arról, hogy megindult a másodfokú eljárás a Kossuth téren állt több mint 200 db fára és örökzöldre 2013. április 18-án kiadott fakivágási engedély kapcsán, az engedély jogossága körüli vita folyományként. A fellebbezést a Védegylet azért nyújtotta be még ez év júniusában, mert ügyféli státuszát első fokon nem ismerték el.

Több mint fél évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a fellebbezés hatására az ügy másodfokra kerülhessen és tovább folytatódjon annak vizsgálata, vajon jogosan utasították-e el a Védegylet ügyféli kérelmét a fakivágási ügyben, amelyben az engedélyt két nap alatt hozták meg. Az eljárás megindításáról annak idején a nyilvánosságot sem tájékoztatták.

A Védegylet vitatja, hogy az elutasítás indokai megállnak, ugyanis a májusi elutasító végzésben többek között ez szerepel: „a tárgyi ügyben engedélyezett fák és cserjék kivágásával kapcsolatos egyedi közigazgatási hatósági ügyben történő érdekérvényesítés nem tartozik a Védegylet Egyesület Alapszabályában meghatározott tevékenységi (feladat) körébe”. Ez a tétel nehezen igazolható, hiszen a Védegylet Egyesületet – más egyesületekhez hasonlóan – számos fakivágással összefüggő fővárosi közigazgatási hatósági ügyben ismerték el ügyfélként, többek között az V. kerületi Ferenciek tere, József nádor tér és a Március 15. téri fakivágási eljárásokban is.

Fentiek értelmében a fakivágásról szóló határozatot a Védegylet a mai napig nem tekinthette meg, így annak pontos tartalmát azóta homály fedi. Ugyancsak ismert tény, hogy a fakivágást megelőző napon szignált végzés a fairtást megelőző napon még nem volt meghirdetve az V. kerületi Önkormányzat hirdetőtábláján, így a várható fairtásról csak egyéb, nem hivatalos úton szerezhetett tudomást a közvélemény.

Az ügyféli jogállás megállapításának másodfokú elbírálására 30 nap áll a hatóság rendelkezésére.

Kapcsolódó: a Kossuth téri fák kivágásáról még 2013 áprilisában írt cikk a Védegylet honlapján olvasható

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás