Hirdetés

Egy új tanulmány alapján valószínűleg elveszíti ellenállóképességét az amazóniai esőerdő. A szakértők nagy felbontású műholdképeket elemeztek. A jelenség hátterében a fakivágás és az égetés áll, az éghajlati átalakulás szerepe eddig nem volt meghatározható, de valószínű, hogy a jövőben ez változni fog.

Az erdő háromnegyed részében a 2000-es évek eleje óta gyengült az aszályok vagy bozóttüzek utáni regenerálódás képessége, amit a szakértők figyelmeztető jelnek tartanak.

„Az amazóniai őserdő a fajok sokféleségének egyedülálló otthona, mely erősen hat a dél-amerikai esőzésekre óriási mértékű kipárolgása révén. Rengeteg szenet is tárol, amely üvegházhatású gázként kerülhet a levegőbe, és ha akár csak részlegesen is elpusztul, ezzel fokozza a globális felmelegedést” – mondta Niklas Boers, a potsdami Éghajlatkutató Intézet munkatársa.

Korábban több tanulmány is kimutatta Amazónia sebezhetőségét. Mivel a jövőjét vizsgáló számítógépes szimulációk eltérő eredményeket hoztak, most a kutatók az elmúlt évtizedek ellenállóképesség-változására vonatkozó megfigyelési adatait elemezték.

A 2000-es évek eleje óta látjuk az ellenállóképesség  csökkenését, de nem tudjuk megmondani, mikor következhet be az esőerdő szavannává válása. Amikor ez észrevehető lesz, valószínű, hogy már nem lehet visszafordítani – mondta Boers.

A kutatás A Föld rendszerének fordulópontjai (Tipping Points in the Earth System, TiPES) című projekt része, az EU Horizon 2020 programja finanszírozza. A szakértők olyan stabilitási mutatókat használtak, mint korábban a grönlandi jég és az atlanti-óceáni körforgási rendszer vizsgálatakor. Ezek a mutatók a rendszer dinamikája kritikus lassulásának azonosításával jelzik, ha egy rendszer hirtelen változás felé halad.

Két adatsort elemeztek, az egyik a biomasszát, a másik az erdő zöld színét képviselte. A vizsgálat feltárta a kritikus lassulást, amely a rendszer egyensúlyi állapotát helyreállító erők gyengeségeként látható. Ezek az erők állítják vissza a zavarok után az egyensúlyt. A megfigyelések azt mutatták, hogy sok területen már folyamatban van a destabilizáció.

Az ellenállóképesség elveszítésének okait tanulmányozva megnézték, hogy függ össze a csapadékkal egy adott területen. A szárazabb területek nagyobb kockázatot mutattak, mint a nedvesebbek. „Ez azért ijesztő, mert az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) modelljei az amazonasi régió általános kiszáradását vetítik előre az ember okozta globális felmelegedés hatására” – tette hozzá Boers.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás