Hirdetés

A hódmezővásárhelyi szennyvíztisztító korszerűsítésének milliárdos támogatását likvidálta Lázár János. Az Orbán-kormány az önkormányzattól magához vonta a pályáztatást, majd nem lett az egészből semmi.

2010 óta tervezik Hódmezővásárhelyen, hogy felújítják a városi szennyvíztisztítót, és fejlesztik a hálózatot. Eredetileg uniós támogatást is nyertek a projektekre, 2014-2015-ben bekötöttek a szennyvízcsatorna-hálózatba mintegy 900 millió forintból több mint hatszáz házat. A megmaradt másfél milliárd forintnyi uniós támogatással a szennyvíztisztító telepet szerették volna fejleszteni és új, biológiai tisztítóművet kiépíteni, ám kormányzati támogatás híján ezt évekig halogatták, a költségek pedig egyre feljebb tolódtak.

A Telex szerint végül 2021-ben nagy meglepetésre az Orbán-kormány megígért 6 milliárd forint támogatást, ugyanakkor a pályáztatást magához vonta. Csakhogy a legutóbbi, már állami közbeszerzésre a legolcsóbb ajánlattevő is csaknem 16,1 milliárdos összeget súgott be, miközben 2020-ban még 4,7 milliárdért vállalta volna el a munkát egy másik cég. Vagyis a költségek röpke két év alatt több mint háromszorosára ugrottak. Így aztán Lázár János mint építési és közlekedési miniszter, nem támogatta a szennyvíztelep felújítási tervét, vagyis kivették a beruházást az állami támogatású fejlesztések listájáról, a háborúra, a rezsicsökkentésre és a honvédelemre való hivatkozással. A meglehetősen drága beruházásra ugyanakkor sem a Márki-Zay Péter vezette önkormányzatnak, sem a telepet működtető Alföldvíz Zrt.-nek nincs elég pénze.

Hogy miért alakult így a dolog, arra természetesen különböző elméletek születtek, a kormánypárti sajtó azonnal támadni kezdte a városvezetőt, mások viszont Lázár János személyes bosszújának tartják, amiért Hódmezővásárhely nem kért a Fideszből. Maga Márki-Zay Péter nem tartja bosszúnak a lépést, hiszen országszerte visszafogják az állami beruházásokat, ugyanakkor úgy vélte, ha nem vette volna el a közbeszerzést a várostól és biztosította volna a 2021-ben ígért hatmilliárd forintot, sikerült volna megvalósítani a beruházást. Azt pedig már szinte megszokta, hogy Hódmezővásárhely nem, vagy alig kap állami támogatásokat. Mindazonáltal a polgármester leszögezte, a vásárhelyieknek nem származik káruk a fejlesztés elmaradásából, ugyanakkor a maga részéről cselekedni fog annak érdekében, hogy a telep betartsa a környezetvédelmi szabályokat, így ha másképp nem megy, feljelentést tesz az önkormányzat és bízik abban, hogy előbb-utóbb megvalósul a korszerűsítés.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás