Hirdetés
Forrás: hvg.hu

“Több másik mellett ezt a beruházást is törölte Lázár János 2023-ban” – osztott meg egy képet Vitézy Dávid, amely állítása szerint annak a vasúti váltókörzetnek az újjáépítésének és cseréjének 2022-es engedélyezési tervét ábrázolja, ahol vasárnap este egy váltóalkatrész eltört. Ez okozhatta azt a kisiklást, amely miatt tegnapra gyakorlatilag a teljes vonatközlekedés lebénult. A közlekedési szakember szerint Lázár János a vidékieknek ártott a legtöbbet.

A szakember FB bejegyzése szerint a kormány döntése szerint a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia részeként 2021-ben kezdődött a Keleti pályaudvar előtti vágányszakaszok legkritikusabb elemeinek felújításának tervezése. Ebben Kőbánya felső és Rákos átépítése volt a legnagyobb elem, de a Rákosligetig tartó hiányzó harmadik vágány kiépítése és a Keleti vágányhálózatának optimalizálása, valamint a MÁV által legrosszabb állapotúnak ítélt váltók cseréje is a beruházás része lett volna – írja Vitézy.

kisiklott vonat a Keleti-pu. bejáratánál. 2024 aug 25

Lázár János azonban 2023-ban több tucat, a fővárost érintő beruházást állított le, többek között olyan kommenteket írt a tervekre, mint „Lezárni. SOS!” vagy „SOHA! NEM!”. Az érintett projektek többségét még a Fürjes Balázs és Vitézy Dávid által vezetett Budapest Fejlesztési Központ (BFK) indította el, Lázár elkaszálta többek között a Városmajor megújítását, a Gellért-hegyi közpark tervezését, de számos HÉV-összeköttetést is. A teljes listát itt lehet megtekinteni.

“A budapesti fejpályaudvarok környékén tervezett fejlesztések leállításával azonban Lázár a valóságban nem a vidéknek kedvezett, hanem épp ellenkezőleg, a vidékiekkel tolt ki leginkább. Csak ehhez értenie kellene, hogy miként működik a vasút: hisz a főváros területén található vágányokon bizony épp az agglomerációból vagy akár 100-200 kilométerről utazók közlekednek leginkább” – véli Vitézy Dávid, aki felrótta Lázárnak, hogy közel 24 órával a Keletiben történt baleset után sem szólalt még meg nyilvánosan.

A HVG vasúti káoszról készült riportját itt olvashatják, a baleset utáni Keletit a lap galériájában mutatta be, a kilátásokról pedig ebben a cikkükben írtak bővebben: Kedd délelőtt indulhat újra a forgalom a Keleti pályaudvarnál

Kapcsolódó cikkünk: Lázár János szerint a lerohadó MÁV egyik oka a klímaváltozás.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás