Kevesebb autó kellene! Orbán a zsákutcás irányt választotta

2024. január 24.

Hírek

Az 1900-as évek első felében széles tömegek számára vált elérhetővé a mobilitás új élménye. Akkor még senki nem gondolta, de mára a fenntarthatatlanság egyik iskolapéldájává vált. Magyarországon az elmúlt 13 évben 1 millióval nőtt a személygépkocsik száma, és már eléri a 4,1 millió darabot, melyből csupán 43 ezer darab a tisztán elektromos.

Nem a biciklisávok miatt, hanem a félmillióval több agglomerációs autó miatt van dugó Budapesten

2023. szeptember 13.

Hírek

Lényegesen nagyobb ütemben nőtt Budapest és az agglomeráció gépjárrmű-állománya, mint a lakosságszám. A növekményt sorba rendezve Koppenhágáig állna a kocsisor, ennyi autónak kellene elférnie a fővárosi utakon. A fideszes influenszerek szerint Karácsony Gergely tehet a dugókról. Közben a kormány épp most állított le olyan fejlesztéseket, amelyekkel hatásosan lehetne küzdeni a megnövekedett forgalom ellen.

21 civil szervezet közös sikere az átjárható Lánchíd

2023. június 24.

Hírek

21 fővárosi civil szervezet koalíciója az elmúlt három hónapban intenzíven kampányolt a Lánchíd autómentes forgalmi rendjének megtartása mellett. A sikeres végkimenetellel kapcsolatban írtak sajtóközleményt.

Kiiktatják a fosszilis tüzelőanyagokat egy svéd régióban

2023. május 27.

Hírek

A közlekedés szén-dioxid-mentessé tétele is fontos cél a dél-svédországi Skåne régióban: az itteni városok célja a fosszilis tüzelőanyagok kiiktatása, és a városi szolgáltatásokból származó CO2-kibocsátás csökkentése.

Lánchíd: nyerjen a közlekedők többsége!

2022. november 15.

Hírek

Kinek lenne jó, ha a Lánchíd a múltban megszokott formájában kerülne vissza a főváros közlekedési rendszerébe? A válasz nem nehéz, hiszen van tapasztalat bőségesen: senkinek. A felújítás előtti állapot ugyanis egy igazi „túlterheléses támadás” volt, amivel mindenki vesztessé vált.

Tényleg csodaszer az ingyenes tömegközlekedés Európában, vagy tévút?

2022. szeptember 19.

Hírek

Luxemburg mint ország, és Észtország fővárosa, Tallinn úttörőnek számít Európában – elsőként tették ingyenesség a tömegközlekedés országos, illetve városi szinten. Megnéztük, hogy mennyire vált be az intézkedés, milyen tanulságokat vontak le a bevezetése után.