Hirdetés

Lázár János minisztériuma még tavasszal kezdeményezte a rendeletmódosítást, amelynek egyik célja az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer (ÉTDR) tájékoztatási felületének megszüntetése volt.

A Szabad Európa is beszámolt áprilisban arról, hogy a Lázár János vezette építési minisztérium egy módosítással eltörölné az építésügyi hatósági engedélyek és tervrészletek már addig is csak korlátozottan elérhető nyilvánosságát. A tervezet aznap jelent meg, amikor a Válasz Online megírta, hogy Tiborcz István köre építené be a Svábhegy maradékát, tovább rombolva a még megmaradt zöldterületet.

Most megjelent a változtatás a Magyar Közlönyben. Ennek értelmében augusztus 16-tól eddigi formájában megszűnik az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer (ÉTDR).

  • A dokumentumokba kizárólag az építési tevékenységgel érintett telekkel közös határvonalú ingatlan tulajdonosa, haszonélvezője tekinthet bele, ő is csak a hivatali helyiségben, a hatóság jelenlétében és a hatóság által biztosított eszközön. „A megismert adat, a dokumentumról készített másolat nem nyilvános” – írja a hvg.hu.
  • Törlik az eddigi jogszabályból, hogy az ÉTDR általános tájékoztatási felületén mindenki által hozzáférhető módon ismertetni kell egyebek közt az építési tevékenységgel érintett telek címét, az építési tevékenység tárgyát, a helyszínrajzot, utcai homlokzati tervet vagy látványtervet, az erről hozott döntéseket.
  • A rendelet kimondja azt is, hogy az ÉTDR általános felületén korábban adott tájékoztatások a hatálybalépés napjától „nem elérhetők”.

A változtatás a kihirdetés utáni nyolcadik napon lép életbe, és a már folyamatban lévő ügyekre is érvényes.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás