Hirdetés
Forrás: blikk.hu

A somogyi Taszár község körzeti megbízottjai buktatták le február elején az olasz szemétszállító maffia trükkös sofőrjeit. Az olasz megbízótól egy magyar kamionos vállalta, hogy nagyobb mennyiségű bálázott háztartási hulladékot próbál elhelyezni külterületi, romos tanyájának területén.

A magyar sofőrnek nem volt engedélye a veszélyes hulladéknak minősülő szemét tárolására. Felvette a pénzt az olasz cégtől – akik erre uniós forrást kaptak – hogy elviszi egy romániai égetőbe a szemetet, Azzal, hogy nálunk lerakta, spórolt a benzinen meg az égető díján is, így akár 1000 eurós (387 ezer forint) haszon is összejöhetett volna egy fuvarral.

A rendőrök három, Olaszországból érkező kamiont ellenőriztek több mint 70 tonna bálázott vegyes háztartási hulladékkal. A szemétben a használt, szennyes pelenkától kezdve a műanyagig, a romlásnak indult élelmiszertől a háztartási vegyszerek maradékáig minden volt, a Blikk információi szerint Olaszország Campania régiójából származott a szemét.

– Olaszországban a szemétszállítás nagy üzlet, az önkormányzatok a maffia fedőcégeit bízzák meg ezzel – vagy vesztegetés, vagy zsarolás által – de az USA olasz bűnözői csoportjai is rátették már a kezüket a legális üzletre – elemezte a helyzetet az olasz szervezett bűnözés helyzetét jól ismerő nyugdíjas rendőr, Orosz István alezredes. – Sokan emlékezhetnek, milyen állapotok voltak Nápolyban pár éve, amikor az önkormányzatok a maffiától független cégeket akartak megbízni a szemét elvitelével, hónapokig nem mert nyúlni senki a hulladékhoz, ott bűzölögtek az utcákon. A maffia győzött, a szemét eltűnt. Ám a megsemmisítésen is spórolnak, azzal, hogy felveszik érte a pénzt előre és a szállítmány nem érkezik meg a szemétégetőbe hatalmas pénzeket lehet zsebre tenni feketén, a sofőrök is jól járnak.

A taszári sofőr ráadásul a saját ingatlanján akarta egy markológéppel a földbe temetni az import szemetet. A rendőrök a munkálatokat leállították, a szállító okmányokat lefoglalták, a 46 éves helyi férfi ellen pedig a Kaposvári Rendőrkapitányságon hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett megalapozott gyanúja miatt indított eljárást, mely szabadságvesztéssel is büntethető. A rakomány visszapakolásáról és visszafordításáról az illetékes vármegye kormányhivatala gondoskodott, ennek költségeit is a kamionosnak kell majd megfizetnie.

A szemetes trükk nem új a magyar kriminalisztika történetében.

rendőri szemétmaffia ellenőrzés Somogyban Fotó: police.hu

2006-ban háromezer tonna Nyugat-Európából származó, illegálisan lerakott bálás háztartási hulladékot találtak az Alföldön. Kiskunmajsán, Tázláron, Kunbaján, Pirtón, Soltvadkerten, Kerekegyházán és Kecskemét mellett próbálták meg eldugni egy német város, Aitrach szemetét, a kiskunmajsai volt szovjet laktanyát bérlő helyi vállalkozót és egy Kecskemét melletti tanyát bérlő mezőtúri férfit gyanúsítottak meg az ügyben, másfél év börtönre ítélte őket a bíróság. Kunbaja akkori polgármestere. H. István is belekeveredett az ügybe, aki a szemetes buli előtt már kapott felfüggesztett börtönt olajtrükkökért is, fiktív számlákkal importálta az üzemanyagot cégével. A volt polgármester azzal védekezett, volt engedélye a szemét importjára, a baj csak az, hogy a német városban erről semmit nem tudtak, ott úgy szerepelt a szerződésekben, hogy elégetik a magyarok a németek hulladékát.

Délegyházán még 2009-ben is volt a német szemétből, szennyezve a környezetet, de volt olyan település is, ahol csak 2013-ban sikerült megtisztítani a környéket a német hulladéktól. Aitrach nem volt hajlandó fizetni a visszaszállítást, végül az államnak kellett megoldania a helyzetet. A szemetet importáló magyar cégekre és vezetőikre 481 millió forint bírságot vetett ki a hatóság, az időközben direkt tönkretett, fizetésképtelenné vált, és felszámolás alatt állő cégektől semmit nem lehetett ebből behajtani.

A szemétimport 17 évvel ezelőtti bukása után a környezetvédelmi tárca szigorította a Magyarországra behozott hulladék ellenőrzését. Minden, még a nem környezetszennyező, nem veszélyes hulladék szállítását is be kell jelenteni, valamint a fuvarozónak pénzbeli biztosítékot kell letétbe helyeznie az esetleg felmerülő vitás kérdésekből adódó elszállítási költségek fedezésére.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás