Hirdetés

A Lehoczky János Díjat az erdei iskola mozgalom területén tevékenykedő, a mozgalom által elismert személy kapja, aki munkásságával sokat tett és tesz az ifjúság környezettudatosabb gondolkodásmódjának és magatartásának kialakulásához. A 2005 óta évente átadott elismerést az idén Czippán Katalin kapta.

Az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ adott helyet az idei Lehoczky-díj átadásának. Az Erdei Iskola Egyesület és a KOKOSZ által meghirdetett díj emléket állít a fiatalon elhunyt, ám gazdag munkásságot maga után hagyó környezeti nevelőnek, pedagógusnak. A díjátadás időpontját a Víz Világnapjának időpontjához igazítjuk, hiszen a felejthetetlen környezeti nevelő írta a Vizek fohásza című verset. Március 24-e munkanap volt, ennek ellenére az elkötelezettek, a tisztelők szabaddá tették magukat, hogy személyesen köszönthessék a Lehoczky családot és gratulálhassanak a díjazottnak. Műsort adtak a Gazdagrét-Csikihegyek Általános Iskola tanulói.

2012-ben Czippán Katalin vehette át a rangos díjat, aki tanár, környezeti nevelő, szervezetfejlesztő.

A ’80-as években a Göncöl Alapítvány környezeti nevelési stúdiójának programvezetőjeként szervezte a Süni táborokat, melyek mára táborrendszerré fejlődtek. Vezetésével indultak Vácott a környezetvédelmi akciók, terepi és természetvédelmi munkák.
1990-től 2000-ig a Göncöl Alapítvány elnök-igazgatójaként kiadója volt a Természet, majd a Vadon és Süni magazinoknak. Vezetése alatt készült a kerékpárút Budapest és Szob között, a környezetvédelmi törvény társadalmi egyeztetése, a váci ártéri tanösvény. Aktívan vett részt a környezet és természetvédő szervezetek jelenlegi szervezettségének, képviseleti és pályáztatási szabályainak kialakításában, a Zöld Pók hálózat megszervezésében, és az Ökotárssal közösen szerveztek kapacitásfejlesztő tréningeket. Több környezeti neveléssel és kommunikációval foglalkozó pályázat kiírásában és bírálatában közreműködött.
A Környezet és Természetvédő Oktatóközpontok Országos Szövetsége alelnökeként kezdeményezője az Erdei iskola program elindításának.

Czippán Katalin (balra) kapta 2012-ben a Lehoczky-DíjatCzippán Katalin (jobbra) kapta 2012-ben a Lehoczky-Díjat

2000-től 4 éven át vezette az Oktatási és a Környezetvédelmi Minisztérium támogatásával létrehozott Környezeti Nevelési és Kommunikációs Programirodát, előbb a Professzorok Házában majd a suliNova Kht-ban, ahol szakmapolitikai és stratégiai tervezés, kutatás és kommunikáció valamint projektmenedzsment a köz- és felsőoktatásban, informális és non-formális oktatásban, a két minisztérium együttműködésének támogatása, a tárcaközi programok kidolgozása és menedzselése, oktatás a fenntarthatóságért hazai programfejlesztés volt a feladata. Irodavezetőként a több tárca együttműködésében támogatott erdei iskola programot vezette. A KöNKomP az Erdei Iskola Programot országos programmá fejlesztette, és 5 évig működtette. Ezalatt készült el azt erdei iskola szolgáltatások minősítési rendszere, több éven keresztül kaptak az iskolák támogatásokat a programokon való részvételre, a szakmai munkát továbbképzésekkel, kiadványokkal, regionális együttműködések erősítésével és kommunikációs kampánnyal támogatták.
2005-2007-ig vezette az ELTE pályázati irodáját és Fenntartható fejlődés programirodáját.

2008 és 2011 között a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodájában dolgozott főosztályvezető-helyetteseként, ahol a társadalomtudományt érintő kérdések tartoztak hozzá, ezek közül kiemelten az oktatási, szemléletformálási feladatokkal foglalkozott, kezdeményezte és társelnökként vezette a JNO és NFFT Társadalmi Tudatosság Munkabizottságát.
Az aktív részvételre alapozott kommunikáció és az egyéni, közösségi szinten is fenntarthatóbb életvitelt eredményező oktatás, a szervezeti tanulás terén számos hazai és nemzetközi programban, kutatásban, tananyagfejlesztésben vesz részt, több könyve, cikke jelent meg.

Szervezeti tagság: Magyar Környezeti Nevelési Egyesület, Erdei Iskola Egyesület ( tiszteletbeli tag), Az IUCN Kommunikációs és Oktatási Bizottságának európai regionális alelnöke

Czippán Katalin kapta 2012-ben a Lehoczky-DíjatCzippán Katalin kapta 2012-ben a Lehoczky-Díjat

 

 A díjazotton kívül munkájuk elismeréseként felterjesztésre kerültek:

Csapó Erzsébet igazgató, Szombathely, Neumann János Általános Iskola
Sóstói András gyógypedagógiai tanár, Sárospatak, Erdélyi János Általános Iskola és Kollégium
Tóthné Tímár-Geng Csilla igazgatóhelyettes, Budapest, Lágymányosi Bárdos Lajos Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium
Gratulálunk a felterjesztésükhöz, és reméljük, egyszer ők is átvehetik a jólmegérdemelt díjat!

Kapcsolódó anyagok:

Elhunyt Lehoczky János.

Lehoczky János Díj a zöld nevelésért

Idén másodszor adták a Lehoczky János Díjat

Lehoczky János Díj

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás