Keve András Díjasok3: Nagy Sándor

2024. január 30.

Hírek

2024-ben az MME elnöksége a legmagasabb kitüntetéssel, Keve András Díjjal tüntette ki Nagy Sándort. A kitüntetést azok kaphatják meg, akik kiemelkedően sokat tettek az MME sikeres működése érdekében. A díjat öt évenként ítélik oda.

A múzeum nem az a hely, ahol poros emberek poros állatok között porolnak

2023. december 7.

Hírek

Józsefváros születésnapján díszpolgári címet kapott a 81 éves Matskási István is, aki a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója volt, 1986 – 2023 között, a Pulszky Társaság tiszteletbeli elnöke. Kiemelkedő kutatója a parazitológiának, számos faj felfedezője, Józsefváros szülötte, és múzeumi, közművelődési szakemberként is egész életében a kerülethez kötődött.

A Duna mozgalomtól a Selyemgombolyítóig. In memoriam Vásárhelyi Judit

2023. október 31.

Hírek

Szomorúan tudatjuk, hogy Vásárhelyi Judit, a Duna Kör egyik alapító tagja, a Duna Charta vezetőségének tagja, a Független Ökológiai Központ volt vezetője, a hazai környezeti nevelés jeles képviselője, az 1985-ös Alternatív Nobel-díj egyik megnevezettje, a Környezetünkért Díj és a Karátson Gábor Díj kitüntetettje súlyos betegség következtében eltávozott.

Iskolakertek, mint a többszintű ismeretátadás helyszínei

2023. augusztus 28.

Hírek

A kertnek, mint oktatási eszköznek az alkalmazása nem új keletű ötlet, a nevelési cél azonban az idők folyamán változott. Ezt mutatja, hogy gyakorlókert, tankert, oktatókert nevekkel illeték őket korábban, ahol a kertészeti feladatok és az azokhoz szorosan kapcsolódó ismeretek átadása került előtérbe.

Életigenlő, játékos, fenntartható -az MTVSZ zöldre nevelési anyagai mindenkinek!

2023. május 26.

Hírek

Májusban és júniusban több alkalommal is a természetet ünnepeljük – május 20-án a Méhek Világnapját, május 22-én a Biológiai Sokféleség és a Magyar Természet Napját, június 5-én pedig a Környezetvédelmi Világnapot. Ezek az alkalmak felhívják a figyelmet arra, milyen nagy bajban van földünk, de arra is, hogy milyen sokat tehetünk érte.

Részvételi tanulás és környezeti nevelés

2022. november 20.

Hírek

A részvételen alapuló tanulás olyan pedagógia, amely a tanulóra összpontosít. Ösztönzi a cselekvés általi tanulást, a csoportmunkát, a helyi problémákra alapuló tanulást, a nyílt végű feladatokat és a kortárs tanítást. (INEE 2010) A részvételen alapuló tanulás javítja a tanulók teljesítményét – középiskolában – a természettudományok, a mérnöki és a matematika területén.

Milyen módszerek segíthetnek már óvodáskortól környezettudatosságra nevelni a gyerekeket?

2022. október 20.

Hírek

Milyen módszerekkel lehet csökkenteni a kisgyermekek klímaszorongását és megalapozni környezettudatos anyaghasználatukat? Hogyan hatnak az ökokuckók, iskolakertek, szabad terek a kisgyermekek személyiségfejlődésére, és milyen módon segíthetnek a korai idegennyelvi fejlesztésükben? Milyen alternatív programok, jó gyakorlatok léteznek? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a szakemberek a VII. Kisgyermeknevelési Konferencián.