Hirdetés

Újra felmérik az egyedi tájértékeket, majd kiválasztják településenként a legjelentősebbeket, amelynek szakmai helyi védetté nyilvánítását javasolják az illetékes önkormányzatoknak. A Szabolcs-Szatmár-Beregi Természetvédelmi Alapítvány a leggyorsabbaknak elkészíti a terület kezelési tervét is.

Szatmár-Bereg természeti és kulturális értékekben egyaránt gazdag területnek számít, melynek megóvása érdekében 1982-ben létrehozták a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetet. A térség azonban több olyan jelentős értékkel is rendelkezik, amely nem került bele a tájvédelmi körzet területébe, azonban a táj szerves részét képezve nagyban meghatározza azt. A Szabolcs-Szatmár-Beregi Természetvédelmi Alapítvány 2007-ben elvégezte az úgynevezett egyedi tájértékek felvételezését 71 szatmár-beregi település esetében. Ekkor munkánk eredményeképp a helyi önkormányzatok sajnos nem jelöltek ki egyetlen helyi jelentőségű védett területet sem. A felmérés óta eltelt időszakban egyes egyedi tájértékek megsemmisültek. Jelenlegi munkánk során újra elvégezzük a felmérést, dokumentáljuk a változásokat és a megmaradt értékekre vonatkozóan helyi védetté nyilvánítási javaslatokat és kezelési terveket nyújtunk be az önkormányzatoknak.

Programunk fő célja tehát a helyi értékek helyi kezdeményezésekkel és döntésekkel történő megvédése. Bízunk benne, hogy munkánk a helyi lakosság és a településvezetők számára kellő mozgatóerővel fog bírni. Felmérésünk eredményeként nem egy öt perc alatt összeállítható listát várunk, hanem egy szakmai alapon nyugvó ténylegesen helyi védettségűvé nyilvánított értéket, vagy területet. Minden település kül- vagy belterületén van olyan máig fellelhető érték, vagy emlék, amely érdemes a térségi lakosság kultúráért, vagy természeti értékek megőrzéséért tett gesztusára. Kiváltképp igaz ez a Szatmár-Beregre.

Mi is az az egyedi tájérték?

Egyedi tájértéknek minősül az adott tájra jellemző olyan természeti érték, képződmény és az emberi tevékenységgel létrehozott tájalkotó elem, amelynek természeti, történelmi, kultúrtörténeti, tudományos vagy esztétikai szempontból a (helyi) társadalom számára jelentősége van. Így tehát egyedi tájérték lehet például kúria, lakóház, templom, feszület, temető, istálló, fasor, magányos fa, fészek stb. Ezen egyedi tájértékek egységes formában kerülnek felvételezésre. Az egyedi tájérték adatlap tartalmazza a felvett elem megnevezését, helyét, korát, állapotát, és jelentőségét térségünk értéktárában. A különböző értékek lehatárolása érdekében minden településről kül- és belterületéről térképet is készítünk.

Tájértékek a Szatmár-Beregi Natúrparkban Tájértékek a Szatmár-Beregi Natúrparkban
A képre kattintva galéria nyílik.

Elvégzett tevékenységeink

A mostani, visszaellenőrző jellegű munkánk során feljegyzés készül a változásokról és fotó a jelenlegi állapotról. A felmérés alkalmával kiemelt figyelmet szentelünk az időközben eltűnt, sérült és veszélyeztetett értékeknek. A felmérések végeztével minden térségi önkormányzatnak átnyújtjuk településük leltárát, valamint védetté nyilvánítási javaslatot teszünk a helyi értékek valamelyikére. A helyi védetté nyilvánított értékekhez kapcsolódóan elkészítjük a fenntartási terveket is. A továbbiakban kiemelt figyelmet fordítunk a térség természeti értékeinek bemutatására. Alapítványunk évek óta jelen van a térség rendezvényein, ahol mobil kiállítás és kiadványok segítségével mutatjuk be a Szatmár-Beregi Natúrparkot. Megismertetjük a helyi lakosságot és az ide érkező turistákat a helyi értékekkel. Jelen programunk során az egyedi tájértékekhez kapcsolódó, felnőtteknek és gyerekeknek szóló játékos feladatokkal is színesíteni kívánjuk megjelenésünket. A környezettudatosságot figyelembe véve laptop használatával (tehát papírmentesen), egy internetes tesztfeladatot kell kitölteni, melyért mind a gyerekek, mind a felnőttek ajándékot kapnak. Minden rendezvényünk végén egy környezettudatosságra sarkalló napelemes dinamós zseblámpát is kisorsolunk.

A projekt a Svájci- Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás