Hirdetés

Az elmúlt hét második felének rendkívüli időjárása a Rám-szakadékban is károkat okozott. A turistautat a Pilisi Parkerdő Zrt. a bedőlt fák miatti károk felszámolásáig átmenetileg lezárta. 24 millió forintos fejlesztés a csepeli kiserdőben

A nemzeti ünnepünk idején tapasztalt, viharos széllel, erős lehűléssel és havazással kísért téli időjárás a Rám-szakadékban is károkat okozott. A széllökések hatására a túraútvonalra számos helyen fák dőltek, a turistaút felszínét pedig jég borítja. A kidőlt fák nemcsak a továbbjutást nehezítik, hanem esetleges további mozgásukkal komoly veszélyt jelentenek az arra haladókra. A fokozott balesetveszélyre való tekintettel a Pilisi Parkerdő Zrt. a Rám-szakadékban futó zöld sáv jelzésű turistautat átmenetileg lezárja.

Az extrém körülmények miatt a szakadékba dőlt fák egyenkénti feldarabolása, elszállítása speciális szakértelmet, alpin technikát igényel. Amennyiben az időjárás lehetővé teszi, a munkák végeztével a turistaút néhány héten belül ismét szabadon járható lesz.

Az erdészek felhívják továbbá a kirándulni indulók figyelmét, hogy a Pilis, Visegrádi-hegység és Budai-hegység turistaútjain mindenhol számítani kell jeges, csúszós szakaszokra, téli körülményekre.

Rám-szakadék 2013 március közepi hó és jégkárRám-szakadék 2013 március közepi hó és jégkár

24 millió forintos fejlesztés a csepeli kiserdőben

A Csepeli Önkormányzat 24 millió forintos támogatásával javítja az Akácfa utcai erdő állapotát a Pilisi Parkerdő Zrt. A tervek szerint június végéig megvalósuló fejlesztés során első lépésben összegyűjtik és elszállítják az erdőben lévő nagy mennyiségű hulladékot, majd sétautat, pihenőhelyeket alakítanak ki a területen. Németh Szilárd polgármester jelképes első kapavágásával megkezdődött a XXI. kerületi Akácfa utcai erdő fejlesztése. A 35 évvel ezelőtt a lakótelepek melletti hulladéklerakóra telepített, közel 14 hektáros kiserdő sorsa eddig elég mostoha volt. A rendszeres takarítási akciók ellenére nagy mennyiségű szemét található benne, nem egyszer hajléktalanok telepedtek meg a területén, több alkalommal erdőtűz pusztította.

A Csepeli Önkormányzat felelős hozzáállásának köszönhetően 2013-ban megújul, valódi parkerdővé válik a kerület egyik legnagyobb zöldterülete. A Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai tavasz folyamán első lépésben megtisztítják az erdő alját az ott felhalmozódott, becslések szerint 5-600 köbméternyi szeméttől. Ezt követően várhatóan április folyamán indulhatnak el a valódi fejlesztési munkák. A tervek közel két kilométernyi sétaút kialakításáról, egy fedett és egy fedetlen piknikezőhely kiépítéséről, a sétautak mellett padok, asztalok telepítéséről szólnak. A területen helyet kapnak az erdő növény- és állatvilágát bemutató információs táblák is.
A június végére befejezni tervezett fejlesztések költsége közel 24 millió forint, mely összeg átadásáról megállapodást írt alá az önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. A mostani fejlesztések hosszú távú elképzelések első lépését jelentik, a későbbiekben lehetőséget biztosítanak sportpályák, erdei tornapálya kialakítására is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás