Hirdetés

Vasárnap elkísértük Halász Ferencet és Kürti Gábort – a Critical Mass két szervezőjét – újpesti otthonuk környékén egy madárodú-ellenőrzésre. Gyerekeiknek nagy örömet okozott a kirepülés előtt álló cinkefiókák látványa.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén egy nem veszélyeztetett, sőt igen gyakori fajt, a széncinegét nevezte ki az év madarának. Az egyesület vezetősége ugyanis úgy gondolta, hogy szükség van pozitív példákra is a természetvédelemben. Abban, hogy ma Magyarországon ilyen nagy számban élnek cinegék, a lakosság által kihelyezett téli etetőknek, nyári itatóknak, és nem utolsósorban az odúknak is nagy szerepe van.

Széncinege a téli etetőnSzéncinege a téli etetőn

„Madaraink egy része odúköltő, idősebb fák törzsében és ágaiban természetes módón képződő, vagy harkályok vájta odúkban költ. A településeken és a mezőgazdasági területeken egyaránt jelentkező természetvédelmi probléma, hogy az idősebb, odúképződésre, odúkészítésre alkalmas vastagságú fák állománya alacsony, csökken, vagy már teljesen el is tűntek” – olvasható az MME honlapján.  A természetes lyukak hiányát pótolják az ember által készített odúk – ezeket házilag is össze lehet barkácsolni, de az MME-nél is meg lehet vásárolni. Aki azt szeretné, hogy kertjében, utcájában széncinegék telepedjenek meg, annak „B”, vagy „D” odúkat érdemes kihelyeznie. Az elnevezés betűi a kör alakú bejárat méretére utalnak – az „A” odú kisebb, a „B” és „D” odú pedig kicsit nagyobb termetű madaraknak szól.

„B” odú utca menti fán„B” odú utca menti fán

Halász Ferenc amellett, hogy régóta részt vesz a Critical Mass felvonulások szervezésében, illetve a Magyar Kerékpárosklub munkájában, lelkes madarászként az MME-nek is tagja. Újpest kertvárosi részén lévő lakóhelye környékén néhány évvel ezelőtt több odút is kitett az utcák mentén álló fákra. Ezek közül idén is többet elfoglaltak a széncinegék, mint arról az ellenőrzés során megbizonyosodtunk. Körutunkhoz Kürti Gábor, a Critical Mass egyik vezéregyénisége is csatlakozott, aki szintén Újpesten lakik. A bringás aktivisták hozták gyermekeiket is, sőt még rokon gyerekeket is beszerveztek, így bőven voltak nézői az attrakciónak.

A vigyorgó Halász Ferenc mellett a gyerekek a cinegeodút nézikA vigyorgó Halász Ferenc mellett a gyerekek a cinegeodút nézik

Volt olyan odú, amelynek alján nyolc-tíz fióka lapult, két rétegben egymás hegyén-hátán. A kiscinkék nemsokára kirepülnek, így már ki vannak tollasodva. Sőt, az egyik odút, amelyből előző nap még lehetett hallani a csipogást, mostanra már elhagyták lakói – két elpusztult társuk tetemét hátrahagyva. A cinegék gyakran kétszer is költenek egy évben, és most még csak az első költés vége felé járunk, úgyhogy idén még egy ideig használni fogják a madarak az ember készítette gyerekszobákat.

Kiscinkék „lakóházuk” mélyénKiscinkék „lakóházuk” mélyén

Ha Ön is szeretne tenni lakókörnyezete madaraiért, érdemes bekapcsolódnia az MME Madárbarát Kert programjába.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás