Hirdetés
Forrás: hvg.hu

A környezeti eljárás szüneteltetést kérte a hatóságtól az a cég, amely Madocsán akar évek óta bányát nyitni. A vállalkozó döntése vélhetően nem független attól a februári közmeghallgatástól, ahol szóhoz sem jutottak a cég és a hatóság képviselői.

A HVG szúrta ki, hogy a bányanyitási engedélyezési eljárást elindító cég most a szüneteltetést kérte a hatóságtól, nem kizárt, hogy a februári közmeghallgatáson kialakult lincshangulat miatt visszakozott, legalábbis átmenetileg biztosan befékezett. Madocsán teljesen értetlenül fogadják a helyiek, hogy a szekszárdi vállalkozó miért nem hagy fel a bányanyitási szándékával, holott már 2018 nyarán helyi népszavazáson egyértelműen a kavicsbánya ellen foglalt állást a falu, az 1500 lelkes településen majdnem 1200-an mondtak nemet a cég szándékára. Még ebben az évben a helyiek akaratát tükrözően az is belekerült a Helyi Építési Szabályzatba, hogy a beépítésre nem szánt terület övezeteiben bányászati tevékenység nem végezhető.

Bár a vállalkozó nyilvánosan megígérte, hogy ha úgy dönt Madocsa a helyi népszavazáson, hogy nem kell a bánya, akkor ő maga is eláll a nyitás szándékától. Az előbbiak ellenére a Tolna Vármegyei Kormányhivatal 2018 végén megadta a környezetvédelmi engedélyt a bánya létesítéséhez, amelyet két érintett önkormányzat, egy civil szervezet és magánszemélyek is megtámadtak. Másfél évvel később, 2020 márciusában a hatóság megsemmisítette az engedélyező határozatot. Pár hónappal később, 2020 júniusában Madocsa – Kelet néven új nyersanyag-kutatási eljárást kezdeményezett a cég, már új, Bet-Kavics Kft néven. Ekkor már új polgármestere is volt a falunak, de a település vezetése ugyanúgy kiállt a korábbi állásfoglalások mellett, és az önkormányzat nyilatkozatával ismét nem támogatta az engedélyeztetési eljárást. Az ebben a körben hozott határozatot a cég megtámadta, így bíróságon folytatódott, illetve részben folytatódik, hiszen a két per egyike még le sem zárult.

Ebben a fázisban jött derült égből villámcsapásként a hír, hogy a vállalkozó 2022 decemberében újabb engedélyeztetési eljárást indított, ezúttal Madocsa-I átmeneti törmelékes nyersanyagok néven. Az ehhez az eljáráshoz kapcsolódó közmeghallgatást tartották egy hónappal ezelőtt Madocsán, ahol alig kaptak szót a vállalkozók és a hatóságok képviselői, mivel a lakosság álláspontja az volt, hogy ők már kinyilvánították szándékukat, a közmeghallgatásnak meg sem kellett volna történnie. Másfél órán keresztül a helyiek mondták el a véleményüket, majd megkérték őket, hogy vegyék a kabátjukat.

A Tolna Vármegyei Kormányhivatal honlapján a napokban jelent meg a hirdetmény, hogy a vállalkozó kérésére március 13-tól szünetel az eljárás.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás