Hirdetés

Kiváló minőségű kézi távcsövek, teleszkópok és GPS készülékek beszerzésével vett új lendületet a magyar-román határ menti megyékben indított természetvédelmi projekt. A mintegy 8 millió forint értékben vásárolt eszközök 2011. szeptemberétől szolgálják a madárállományok monitorozását.

Az önkéntes madármegfigyelők a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), az Erdélyi Kárpát Egyesület Szatmárnémeti (EKE) és a Román Madártani Egyesület (SOR) koordinálásával végzik munkájukat, melynek hatékonyságához jelentősen hozzájárulnak a „Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával most beszerzett eszközök.

„A Projekt kiemelt célja, hogy önkéntes felmérők bevonásával hosszú távon nyomon követhessük az érintett megyék természeti állapotának változásait. Annak érdekében szereztünk be a jó minőségű eszközöket, hogy az önkéntesek munkájára épülő természetvédelmi célú madármegfigyelések minél megbízhatóbb adatokkal szolgáljanak. A GPS-ek és az optikailag és mechanikailag egyaránt kiemelkedő teljesítményű távcsövek, teleszkópok mind hozzájárulnak az adatgyűjtés megkönnyítéséhez és precízebbé tételéhez.

A terepi felmérések időszakában a felmérők a Projekt megyei koordinátorain keresztül igényelhetik ezeket. Mindezzel eredményesebbé tehetjük az őszi madárvonulás felméréseit és a minden természetvédelmi feladatot az elkövetkező években.” – mondta Görögh Zoltán projektmenedzser, az MME munkatársa.

Az eszközöket szeptemberben juttattuk el a megyei koordinátorokhoz. Ha Ön jól ismeri a madarakat, s szeretne bekapcsolódni a felmérésekbe, keresse meg a projekt vezetőit, s önkéntes munkájával támogassa a határokon átnyúló együttműködést!

További információ:

Görögh Zoltán
Projektmenedzser
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
gorogh.zoltan@mme.hu

szakmai kérdésekben
Nagy Károly
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
nagy.karoly@mme.hu

a romániai oldalon
Nagy H. Beáta
Erdélyi Kárpát Egyesület Szatmárnémeti
nagy.beata@gmail.com

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás