A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

Nem fog változni a földgáz és az elektromos áram átlagfogyasztás fölötti lakossági piaci ára – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Gulyás Gergelyt az ATV munkatársa kérdezte erről annak apropóján, hogy a tőzsdéken hónapok óta esik a földgáz ára.

Arra a kérdésre, hogy a távhő esetében lehetővé teszik-e az egyedi szabályozást a lakossági fogyasztók számára, a miniszter kijelentette: erre vonatkozó tervezet van, végleges döntés azonban még nincs a kérdésben.

A Népszava munkatársa arról kérdezte Gulyást, hogy várhatóan mikortól változik majd a lakossági piaci ár. A miniszter szerint a kérdésnek a fűtésszezonban van jelentősége, augusztus végétől, szeptember elejétől. „Az új rendelet majd megjelenik, és meghatározza a határidőt. Feltételezem, hogy december végéig legalább ezek a jelenlegi szabályok maradnak” – válaszolta. A december végi határidő azonban vélhetően nyelvbotlás: valószínűleg augusztus végére gondolt.

Arra a kérdésre, hogy miért nem változik az ár, amikor az MVM-nek ezen extraprofitja keletkezik – mert a piaci ár 160, a lakossági piaci ár viszont több mint 500 forint –, az erre vonatkozó jogszabály pedig versenypiaci követést ír elő, a miniszter azt válaszolta: „Miután a gáz és a villanyáram árának mozgása is elég hektikus, ha nem akarjuk naponta, vagy legalább kéthetente módosítani a szabályokat, akkor alapelveket kell leszögezni. A mi legfontosabb alapelvünk az, hogy tartsuk fenn a rezsicsökkentést.”

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal karácsony előtt hirdette ki a januártól április végéig érvényes piaci áram- és gázárakat a lakossági fogyasztók számára. Gulyás válasza alapján az egyetemes szolgáltatás keretében vételezett áram piaci ára a lakosság számára továbbra is így alakul:

A1 és A2 árszabás esetén 70,104 forint/kWh,
B (alap – vezérelt, régi nevén éjszakai áram) árszabás esetén 60,935 forint/kWh,
az egyetemes szolgáltató által jogszerűen alkalmazott B Komfort árszabás esetén 60,935 forint/kWh.

A gáz esetében a lakossági fogyasztók által az átlagfogyasztás feletti mennyiségre fizetendő piaci ár 22,002 forint/MJ. Ez a tarifa is tartalmazza már az áfát és a rendszerhasználati díjat. A kedvezményes áron vásárolható mennyiség a gáz esetében évi 63 645 MJ (havi 5303 MJ), ennek ára bruttó 2,865 forint/MJ.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás