Hirdetés

Miután elszállították a mérgeket, és minden ki lett takarítva a Vegyiművek Illatos úti telepén, jelenleg már csak az utómunkálatok zajlanak az Együtt képviselője szerint.

Tarnai Richárd és Lázár János várhatóan napokon belül ünnepélyesen bejelentik, hogy az Illatos úti Vegyiművek területén évekig rohadó és szivárgó, Budapest területét súlyosan szennyező több ezer tonnányi veszélyes hulladékot elszállították a telepről. 

Baranyi Krisztina (Együtt) 9. kerületi képviselő ezt írja FB oldalán

" Befejeződött a mérgek elszállítása a BVM Illatos úti telepéről!  December 18-ig 2283 tonna mérgező vegyi hulladékot szállítottak el, jelenleg már csak a két hivatalos veszélyeshulladék tároló összefolyóinak szivattyúzása folyik, utómunkálatok (aknák befedése) zajlik. Minden ki van takarítva, harminc éve nem nézett így ki a gyár!"

Lázár János áprilisba tett ígéretet, hogy az év végéig a gyár területét kitakarítják, és erre a kormány alsó hangon 1,1 milliárd forintot szán.

Azt hogy pontosan milyen típusú méreg volt a hordókban és tartályokban, még nem tudjuk. És azt sem, hogy végül a dorogi égetőüzem tudta-e fogadni az összes hordót vagy külföldi szemétégetőket is be kellett vonni a megsemmisítésbe. Azt viszont igen, hogy bármennyire is alaposan kitakarították a volt Vegyiműveket, azért még enni biztosan nem lehet a padlóról. A Greenpeace és Baranyi Krisztina független laborokban vizsgáltatták be a környéket, a talajvízet és a szállóport. A vizsgálatok kimutatták, hogy a mérgek sokezerszeresen túllépve a határétréket szennyezték a környezetet, és kijutottak a gyárból. Sőt már az élő szervezetben is kimutathatók. Tehát a kármentesítésnek még közel sincs vége, de legalább nem ömlik tovább a mocsok a talajba és a levegőbe.  Az ügy lezárásához pedig nagyon fontos lenne megtudni, hogy kik a felelősei az évszázad budapesti kútmérgezésének- írta a 444.hu.
 


Az mno.hu tavaly írt arról, hogy Szűcs Péter kármentesítési osztályvezető szerint a legveszélyesebb hordók kiválasztása nem a bennük lévő káros anyagok, hanem a rajtuk lévő sérülések alapján történt meg. Korábban a telepen 2005-től kármentesítést végző Elgoscar-2000 Kft. szakértője, Magyar Balázs arról beszélt a HVG.hu-nak: a kétezer tonna vegyi anyag miatt robbanásveszély nincs, a szennyeződés pedig egy eltemetett folyómeder miatt nem a Duna-ág felé szivároghat. Viszont, mint mondta, ha a vizet tisztítani kellene, durván húsz hektárról gyűjthetnék be, ez pedig 10-15 évbe is belekerülhet. Lásd még:  Elszállították a mérgeket az Illatos útról

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás