Hirdetés

A marokkói Ouarzazate közelében található a világon az egyik legnagyobb naperőmű, amely annyi villamos energiát termel, amiből több mint kétmillió ember otthona kaphat áramot.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának hírportálja  Inger Andersen vezérigazgató személyes látogatásának apropóján számolt be a Szahara peremén található erőműről. Marokkó komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy tiszta energiát állítson elő, a Noorként (arabul: fény) is nevezett telep pedig 580 megawattot termel, ami 2,3 millió ember otthonának nyújthat áramot. 

Marokkót rengeteg napfény éri – a világ országai közül az egyik legmagasabb mértékben. Évente 3000 órát süt rá a nap, ami a sivatagban akár a 3600-at is eléri. Nem meglepő tehát, hogy az ország óriási befektetéseket kezdeményezett, és több mint 3 billió forintnyi összeget fektetett a projektbe, amelynek nagyjából a harmadát az ouarzazate-i erőműre fordították. A létesítmény képes a napenergiát felhevített, olvadt só formájában tárolni, így még éjszaka is termelhet energiát. Az erőművet 2013-ban kezdték építeni, 2016-ban helyezték üzembe, és azóta is folyamatosan bővítik és fejlesztik. 

Ahogy a BBC is írt róla, Marokkó a fejlesztés által megtakarított összegeket az oktatásba és az egészségbiztosításba fektette. Az így felszabaduló erőforrások tehát beforgathatók egyéb olyan ágazatokba, amelyek támogatást igényelnek, vagy amelyek fejlesztése általában létfontosságú.
Fontos azért felhívni a figyelmet arra, hogy bár a királyság jó úton halad, az olaj még mindig óriási részét teszi ki energiafogyasztásának, és a megnövekedett igények kielégítése céljából folyamatos importra szorul.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás