Hirdetés

Ma nulla óra óta harmadfokú az árvízvédekezési készültség minden budapesti Duna-szakaszon: a hét második felében érkezik az évtized legnagyobb árhulláma – írta Karácsony Gergely főpolgármester ma reggel. A közösségi közlekedésben is korlátozások lesznek.

Most hétvégén a vízügyi szakemberek számtalan, kívülről sokszor nem is látható védelmi intézkedést tettek meg, így kifolyókat és zsilipeket zártak le, felkészítették a víztermelő létesítményeket a biztonságos árvízi üzemre, kikötőpontokat építettek ki. A védekezést szolgáló, föld alatti felkészülés utolsó lépései ma történnek meg.

Ma este nyolctól zárjuk le a budai és a pesti alsó rakpartot. Az ott parkoló autókkal, kérem, mindenki álljon el legkésőbb ma délután, mert estétől a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság elszállítja az alsó rakpartról az ott maradt járműveket. Az előrejelzések szerint kedden délelőtt éri el a Duna az alsó rakpartot.

Egymillió homokzsák rendelkezésre állásáról gondoskodik a Fővárosi Csatornázási Művek a katasztrófavédelemmel és a védekezéshez igénybe vett alvállalkozókkal közösen; ebből hozzávetőlegesen 800 ezret a Margit-szigeten kell felhasználni. Annak érdekében, hogy a védekezés zavartalan legyen, kedd reggel 8 órától csak a védekezésben részt vevő járművek hajthatnak be a sziget védett övezetébe, illetve (egyelőre csak a sziget déli részén) a gyalogosforgalmat is korlátozni fogjuk. Magasabb vízállás esetén a Bem tér környékén a mellvédfalaknál átszivárgás jelentkezhet, ezek ellen szükség esetén homokzsákokkal védekezünk.

A Nánási–Királyok útjára a mai naptól szállítják az agyagot a háttöltés kiépítéséhez, ezért a járművek forgalmát itt is korlátozni kell. A következő napokban egy négy kilométer hosszú, egy méter magas és négy méter széles háttöltés épül ki azért, hogy megtámassza a védvonalat.

Az árhullám következtében szeptember 17-től, keddtől korlátozzák a pesti rakparti 2-es villamos vonalán a közlekedést. További intézkedések szükségessége esetén a BKK időben tájékoztatja a fővárosban közlekedőket.

A Duna magas vízszintje miatt 2024. szeptember 17-én, kedden üzemkezdettől a 2-es a 2B és a 23-as villamosok két szakaszon közlekednek: a Jászai Mari tér és a Széchenyi István tér, valamint a Március 15. tér és a dél-pesti végállomásaik között. A Széchenyi István tér és a Március 15. tér közötti szakaszon nem jár villamos, és pótlóbusz sem közlekedik. A 2-es villamos közlekedésének korlátozása alatt a BKK a belvárost érintő egyéb járatok, különösen a metrók, a kiskörúti 47-es és 49-es, a nagykörúti 4-es és 6-os villamos, a 72-es trolibusz, valamint a 9-es és a 15-ös autóbusz igénybevételét javasolja.
Óbudai vonalakat is érint az árvíz: szeptember 16-án, hétfő délelőttől módosult a 34-es autóbusz útvonala, a járat nem érinti a Békásmegyer H és a Rómaifürdő H közötti megállókat. Ugyanez vonatkozik a 934-es éjszakai járatra, amely nem áll meg a Békásmegyer H és a Római úti lakótelep, Varsa utca közötti szakaszon.
Nyolc méteres vízszint esetén Batthyány téren is fokozott védekezési intézkedésekre van szükség, de ezt a mértéket előreláthatólag csak csütörtökön éri el a Duna.
A BKK felhívja az utasok figyelmét, hogy a BudapestGO alkalmazásban a 2-es villamos korlátozott szakaszára vonatkozó valós idejű útvonaltervezés várhatóan csak szeptember 18-án, szerda reggeltől lesz elérhető.
Amennyiben a Duna vízszintje tovább emelkedik, további forgalmi korlátozások is várhatók. A BKK minden változásról a lehető leghamarabb értesíti a közlekedőket a BKK Info oldalán, valamint egyéb hivatalos felületein.

Több árvízvédelmi szakaszon a 2013-as nagy árvíz után kiépített, új védelmi létesítmények most először vizsgáznak élesben, a szakemberek mindent megtesznek azért, hogy üzemszerű legyen azok működése.

A gyors vízszintemelkedés és a folyó erősteljes sodrása miatt fokozott óvatosságot kérek mindenkitől, aki a Duna közelébe megy a következő napokban.

Köszönöm a védekezésben közreműködőknek, különösen a vízügyi szakembereknek és a közszolgáltató vállalatok munkatársainak az emberfeletti munkát, a budapestieknek pedig a megértést az árvíz miatti esetleges fennakadások miatt.

Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk Budapestre!

Kapcsolódó anyagok:

Budapesten már III. fokú az árvízvédelmi készültség. Holnaptól napi 1 méterrel emelkedhet a Duna

Pintér Sándor: 10 éve nem látott árvíz közelít Magyarországra

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás