Hirdetés

Gondolta volna, hogy a legtöbb ásványvíz annak ellenére, hogy egészséges vizet tartalmaz, mégis rendkívül káros lehet az emberi szervezetre. Újabb káros kémiai anyag, amelyet a csomagolóipar használ.

Évekkel ezelőtt a drágább ásványvizek palackjaiból és a jobb csomagolóanyagokból kivonták a test ösztrogénműködését károsan befolyásoló BPA hatóanyagot, most azonban német kutatók egy újabb veszélyes összetevőre találtak, a DEHF-re. A palackok rugalmasságát biztosító DEHF is a hormonrendszert bombázza, de jelentésükben kitértek arra is, hogy vizsgálatukban 24520 kémiai összetevőt találtak még. Azt még nem tudják, hogy a férfiak androgén működését melyik teheti tönkre.

A legtöbb ásványvíz, amelyeket ma a világ áruházainak a polcain lehet találni számos, fogyasztók által támasztott követelménynek felelnek már meg, így például mentesek a BPA, a kémiai biszfenol-A összetevőtől, amelynek a szervezetre gyakorolt hatása túlzottan hasonlít az ösztrogénekéhez. A testbe kerülve leköti az ösztrogén receptorokat, de valójában mivel nem hormonról van szó, így a szervezet szépen összezavarodik és elkezd rosszul működni. Mivel a nemi hormonok rengetegféleképpen alakítják a folyamatokat az emberi testben, szinte feltérképezhetetlen, hogyan torzítja fejlődésünket és működésünket egy jó pohár ásványvíz.

Sokezer potenciális bomba

Egy német kutatócsoport arra mutatott rá, hogy még mindig több ezer potenciálisan veszélyes kémiai anyagot juttatunk a testünke, amikor műanyagban tárolt italokat vagy ételeket fogyasztunk. A frankfurti Goethe Egyetem kutatója, Jorg Oehlmann és Martin Wagner mutatta ki az ugyancsak endokrin rendszerre káros DEHF jelenlétét, amely most még egyáltalán nem szabályozott. Martin Wagner és Jorg Oehlmann a Német Állami Hidrológiai Intézet munkatársaival együtt 18 különféle márkájú ásványvízben kerestek káros kémiai anyagokat. Műszeres vizsgálataikkal 24520 kémiai anyagot mutattak még ki a palackos vizekben. A tanulmány mégis legfontosabb eredménye az volt, hogy a DEHF jelenlétét kimutatta, amelyet azért adagolnak a műanyag tartókhoz, hogy azok még flexibilisebbek legyenek. A DEHF a vizsgálatok szerint az ösztrogén aktivitás lassulását, leállását idézheti elő.

ap-bottled-water


Egyelőre a 24520 kémiai anyag közül a DEHF jelenléte tűnik a legveszélyesebbnek.

A 18 megvizsgált ásványvízből 13 palackozott vízben mutattak ki jelentős anti-ösztrogén aktivitást. 18 palackból 16-nál azonban egy eddig ismeretlen kémiai összetevő a felelős az androgén receptorok megzavarásáért. A többi 24520 kémiai összetevő közül többen is károsan érintették a hormonháztartást, de újabb vizsgálatokra lesz szükség. „Kimutattuk és megismertük a DEHF káros működését az emberi testben, azt viszont tudjuk, hogy a DEHF csak az endokrin rendszert károsítja, az andrológiai károsodásért mégsem ez felelős”. Bár a jelentés igen alaposan tárgyalja a DEHF káros hatását ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kellenek újabb bizonyító kutatások a területen, hogy ezeket a kémiai anyagokat a BPA-hoz hasonlóan kihagyják a palackgyártásból. Ahhoz, hogy ez megtörténjen több amerikai környezetvédelmi és élemiszeripari hatóságnak is saját kutatások kell indítania, ez a mostani tudományos vizsgálat csak vádat emelhetett egy újabb hormonális rendszert károsító kémiai szer ellen, de a betiltásra még várni kell.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás