Hirdetés

Még mindig nem lehet elengedni a hetekkel ezelőtt begyűjtött, majd olajtól megtisztított pingvineket az atlanti-óceáni Tristanon, mivel a sziklaugró pingvinek tolla a szennyezéstől továbbra is sérült maradt és sajnos egyelőre nem pergeti le teljesen a vizet.

A pingvinparadicsom közelében történt olajkatasztrófa után több ezer madarat gyűjtöttek egy apró lakott szigetre, ahol az állatok a köztéri uszodában gyógyulhatnak. Bár a pingvinek súlya jól gyarapodik, tolluk még mindig rossz állapotban van, és kérdéses mikorra nyeri vissza tollazatuk régi vízlepergető tulajdonságát. Ha a madarakat most szabadon engednék, akkor valószínűleg sokan elpusztulnának a hideg óceánban.

Sajnos az olajos vízben megfürdött pingvinek alig néhány százaléka élte túl a szennyezést, mivel az olajtól ragacsos állatok megtisztításához szükséges berendezéseket hat napon át szállították hajóval Cape Town-ról és majdnem egy hét késéssel kezdődhetett meg a pingvinek mosdatása, amely ugyancsak néhány nap várakozást igényelt a sorban hátul lévő állatoktól. A hosszú várakozási idő miatt a megmentett pingvinek 88 százaléka pusztult el a szennyezett olajtól, ez sokkal nagyobb halálozási arány, mint az eddigi olajkatasztrófáknál tapasztalható volt. A sziklaugró pingvinek eredeti élőhelyéről már elszállították az életben maradt és sértetlen madarakat, mivel az MS Oliva névre keresztelt hajó roncsait megfordította a viharos időjárás és még mindig csordogál a belsejéből az olaj, tovább szennyezve ezzel a szikla ugró pingvinpopuláció felének otthonául szolgáló két lakatlan szigetet.

pingvinmentő telep Tristanpingvinmentő telep Tristan

Az olajhajó zátonyra futása nemcsak a pingvinek életét húzta keresztül, hanem a Tristan sziget homárhalászatát is, egyelőre folynak a vizsgálatok, hogy mekkora a halászok vesztesége. Eddig az MS Oliva hajóra kötött biztosítás állta a pingvinek rehabilitációjához szükséges összes költséget, valamint az olaj befogását is. A szakemberek remélik, hogy a biztosító a következő hónapokban és években is együttműködő lesz.

Kapcsolódó anyagok:

Olajtól ragacsos pingvineket mosdatnak

1500 tonna olaj lebeg a pingvinek szigete körül

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás