Hirdetés

Tegnap 25 méteres magasságból eresztették le Csanádot és Csillagot, a fiatal kerecsensólyom testvérpárt gyűrűzésre. Az első orvosi vizsgálat és a névadó ceremónia fontos esemény a MAVIR, valamint a Bükki Nemzeti Park által koordinált LIFE+ programban. A kerecsensólyom fiókák fejlődését az online kamerának köszönhetően már eddig is élőben kísérhettük figyelemmel.

Május 19-én újabb két kerecsensólyom-fióka kapott ornitológiai gyűrűt és nevet a MAVIR madárvédelmi programjának köszönhetően. A gyűrűzés fontos eleme a fokozottan védett madarak populációjának nyilvántartásához.  A kerecsensólyom fiókák az egyik MAVIR által telepített mesterséges fészekben keltek ki több mint 25 méteres magasságban, a nagyfeszültségű távvezetékoszlopra kihelyezett műfészekben. Mostanra már elég nagyok lettek ahhoz, hogy a szakértők kiemelhessék őket a fészekből, így megtörténhetett az állatorvosi vizsgálatuk, meggyűrűzték őket és lezajlott a névadó ünnepség is.

A madarak nevét 2014-ben a programban résztvevő szakemberek szavazták meg, a több száz – a rajongók által – beküldött javaslat közül. Mivel a fiókák neme csak a műfészekből történő leeresztés után ismerhető meg, így két fiú (Csanád és Bátor) és két lány (Csillag és Szellő) nevet választottak, végül a Csanád és Csillag nevet kapták a fiókák. A madártani szakértő véleménye szerint a kerecsen testvérpár jól viselte a nap izgalmait, mind a ketten egészségesek, és megfelelően fejlődnek.

Nem Jeti. Mavir dolgozó Nem Jeti. Mavir dolgozó

„Nagyon örülünk, hogy a fiókák online követői közül ilyen sokan el tudtak jönni, hogy élőben is láthassák a kedvenceiket. A programunk fontos célja a madarak védelme mellett, hogy a lehető legtöbb emberhez eljuttassuk a társadalmi felelősség vállalás fontosságát” – nyilatkozta Hackl Mónika, MAVIR kommunikációs vezetője.

A madarak számára elkészített mesterséges fészket és HD felbontású kamerákat tavasz elején egy úgynevezett „fenyő” típusú oszlopra helyezték ki a MAVIR munkatársai és a természetvédelmi szakemberek. A madárcsalád mindennapjait bemutató élő adás rádiójelek segítségével jut el az internetes szerverekre, amelyeken keresztül a www.mavir.hu, és LIFE+ projekt (www.kerecsensolyom.mme.hu) oldalain a nagyközönség is figyelemmel kísérheti a fiókák növekedését.

Csillag a kerecsensólyom meggyűrűzéseCsillag a kerecsensólyom meggyűrűzése Jobbra Bagyura János MME

 
 TOVÁBBI FOTÓK AZ ESEMÉNYRŐL >>>

A kerecsensólyom globálisan veszélyeztetett faj, hazánkban fokozottan védett. Egyetlen példány természetvédelmi eszmei értéke 1 millió forint. Becsült világállománya legfeljebb tizenkétezer párra tehető, de a Kárpát-medencén kívül már évtizedek óta folyamatosan csökken a fészkelő párok száma. Hazánkban az intenzív védelmi munka 1980-ban kezdődött, és ennek köszönhetően az akkori mintegy harmincról mára kétszáz fölé emelkedett a párok száma. A védelmi munka kiteljesedését jelentette az Európai Unió LIFE+ programja által támogatott, 2006-ban indult első, majd 2010-ben kezdődő második kerecsensólyom-védelmi program. Utóbbi 2014 végéig tart, és a magyar szervezetek szlovák, román és bolgár partnerekkel működnek együtt a faj védelme érdekében, átadva a hazai tapasztalatokat, amelyek nyomán a térség országai már a magyar példát követve kezdtek mesterséges fészek-telepítésekbe.

Az itthon már a kilencvenes évek óta tartó programnak köszönhetően mára minden második hazánkban található kerecsensólyom pár a MAVIR oszlopain fészkel, Magyarország pedig egyike a madárvédelem terén leginkább élenjáró országoknak Európában.A műfészkek kihelyezése nem csak madárvédelmi célokat szolgál: hozzájárul a villamosenergia-ellátás biztonságának fenntartásához is. A madarak saját fészeképítési tevékenységének ilyen módon történő befolyásolása segít kiküszöbölni azokat az ellátási problémákat, amelyek például a szél által a vezetékekre sodort fészkek miatt alakulhatnak ki. A kerecsensólymok ugyanis varjak és hollók fészkeit veszik birtokba a költési időszakban, melyek nagyobb súlyuk miatt labilisakká válhatnak az oszlopokon.

A kamerával megfigyelt műfészekre 2012-ben több, mint 400 000 érdeklődő volt kíváncsi, míg 2013-ban már több,mint 100 országból 1 millióan követték a madarak életét. Az idei évi megfigyelés február 28-án indult. Az idei év újítása, hogy a Facebook profil (MAVIR – Az energia irányítója) mellett a www.mavir.hu oldalon elindult a fészekmegfigyelés elektronikus naplója, amelyet minden érdeklődő nyomon követhet a világhálón. A fészekmegfigyeléssel kapcsolatos filmek a Youtube-on is nagy nézettséget értek el a téma iránt érdeklődők körében.  A megfigyelt műfészekben 2011-ben vörös vércse fészkelt, 2012-ben egy kerecsensólyom pár három fiókának adott életet. 2013-ban egy kerecsenpár egy egészséges fiókát hozott a világra, majd picivel később egy kabasólyom pár három fiókával tette gazdagabbá a madárvilágot.  MAVIR nagyfeszültségű oszlopokon elhelyezett műfészkekben több,mint 250 kerecsensólyom fészkel, amely a szakemberek szerint a hazai állomány háromnegyedét jelenti. 2012-ben 248 egészséges fióka hagyta el a fészkeket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás