Hirdetés

Június 6-án tűnt fel először a szegedi Tisza-szakaszon, hogy az „őrjáratozó” sirályok egy-egy területen csoportosulva valamit nagyon várnak… Néha fel is csippentettek egy frissen kikelt tiszavirágot.

Június 7-én már több ezernyi tiszavirágot lehetett látni a Maros torkolatánál. Tegnapra némileg visszaesett a létszámuk, és csak a 175-176 folyamkilométer között repültek. Érkezett viszont hír a Kőrösről is, néhány tiszavirág megjelenéséről. Közeledik tehát a nagy rajzás ideje! 
Ha marad a csendes, meleg időjárás, néhány napon belül érdemes lesz ellátogatni Mindszentre, ahol a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében „tiszavirágos csónakázáson” lehet megismerni a szőke folyó páratlan természeti látványosságát. Részletek a park fb oldalán.

A tiszavirág (Palingenia longicauda) a legnagyobb európai kérész 2,5-3,8 cm, de a fehér farksertéivel 12 cm hosszú is lehet. Két pár szárnya egyenlő alkotású, hártyás, gyengén recézett, világos-barna színű. A nőstényeknek a hímekhez képest nagyobb szárnyuk és testük van, farksertéi rövidebbek, így gyorsabb repülésre képesek. A lárvái az agyagos aljzatban az iszap szerves korhadékával táplálkoznak. Az egyedfejlődésük 3 évig tart, s közben kb. 20-szor vedlenek. A lárvák növekedése a hőmérséklettől nagymértékben függ. Befejeződése váltja ki a rajzást, mely meleg, szélcsendes időben a legzavartalanabb. A hímek az utolsó lárvastádiumot követően nehezebben repülő ún. szubimágókká válnak, amelyek a partra repülnek és egy újabb vedlés után kezdik meg néhány órás vagy félnapos imágó életüket.

 

Tiszavirág Tiszavirág
A képre kattintva galéria nyílik.

 

Gyors hír a tiszavirágzásról!

A meleg, nyári időjárásnak köszönhetően igen hirtelen beindult a kérészek rajzása.  Holnaptól (június 11) csütörtökig minden este 18:00-20:00-ig Mindszenten, a komplejárónál várom az érdeklődő túratársakat egy kellemes "tiszavirágos csónakázásra"!

Egyszerre öt főt tudok a KNPI hagyományos tiszai fa ladikjával a rajzó tiszavirágok közé bevinni egy kb. 30 perces csónakázásra.

A pontosabb beosztás megszervezése érdekében feltétlen szükség lenne az Ön visszajelzésére, hogy melyik napon tud ellátogatni Mindszentre, hogy részese legyen e nagyszerű természeti látványosságnak!

Természetesen a tiszavirág rajzás a partról is nagyon érdekes és izgalmas látvány!

Üdvözlettel:

Albert András

Mártélyi Tájvédelmi Körzet
természetvédelmi őr jelölt
+36-30/481-2887
KNPI Tisza-völgy IV/7. őrkerület

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás