Hirdetés
Forrás: telex.hu

Vitályos Eszter fejlesztéspolitikai államtitkár a kormány elé terjeszti, hogy állítsák le a kisoroszi Szigetcsúcson az elvileg ezen a héten induló turizmusfejlesztési beruházást, mely ellen a nemzeti park is aggodalmait fogalmazta meg, és több mint hatezren tiltakoztak ellene egy petícióban. Tényleg komolyan gondolja az amúgy antizöld, mindent lebetonozó Orbán rezsim, vagy megijedtek a választási kampányban a valóban zölden gondolkodóktól, esetleg csak a választási színjáték része?

Vitályos Eszter, az Emmi európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára azt javasolja a kormánynak, hogy ne kezdődjön meg a kisoroszi Szigetcsúcson az a fejlesztési beruházás, ami ellen több ezren tiltakoztak idáig. Az államtitkár, aki mellesleg jövőre a Fidesz egyéni képviselőjelöltje lesz ebben a választókerületben,Facebook-oldalán a következőket írja:

„Az elmúlt hetekben a közbeszédet meghatározta a kisoroszi szigetcsúcs fejlesztése körül kialakult vita. Fejlesztéspolitikai államtitkárként tudom, hogy a fejlesztések csakis a lakosság messzemenő belátásával és jóérzésével, támogatásával tudnak zökkenőmentesen végigfutni. A rendezett körülmények kialakítása mindannyiunk érdeke, ahogyan az is, hogy a végeredmény mindnyájunk megelégedésére szolgáljon! Éppen ezért, azt a javaslatot tettem a Kormánynak, hogy ne kezdődjön meg a beruházás.”

A Szentendrei-sziget legészakibb pontján, a két Duna-ág szétválásánál lévő Szigetcsúcs évtizedek óta legendás helynek számít: sokáig a nagyrészt érintetlen természeti környezet, majd később a kiépítetlenségével is összefüggő romantikája vonzott oda sokakat. Nyári napokon, hétvégéken sokan járnak ide fürdeni, kenuzni, evezni, de vannak, akik hosszabban is itt táboroznak, néhány méterre a vízparttól.

A kisoroszi önkormányzat éppen a „túlturizmusra” hivatkozva akar fejlesztésbe kezdeni a területen, mondván, nincs más választásuk, mint a társadalmi igényeket követve kiépíteni a szükséges infrastruktúrát. Az elfogadott tervek szerint a Szigetcsúcsra vezető utat lebetonozzák, a volt focipályán kibővített parkolót hoznak létre, és összesen 14 mobil konténert, 44 WC-t és harminc zuhanyállást alakítanak ki.

A terület Natura 2000 természeti védettség alatt áll, és a Duna–Ipoly Nemzeti Park is védi elvileg. A nemzeti park az önkormányzati projekttel szemben többféle aggodalmat is megfogalmazott, az illetékes Pest Megyei Kormányhivatal azonban lényegében elfogadta az önkormányzat által megrendelt környezeti hatásbecslésben foglaltakat, és áldását adta a projektre annak ellenére is, hogy a beruházás bevallottan tovább fogja növelni a látogatószámot a védett területen.

Bár a beruházás ellen többen tiltakoztak, és civil petíciógyűjtés is indult (ezt itt lehet aláírni), a Magyar Turisztikai Ügynökség által egy kormányhatározatot követően megítélt 370 millió forint birtokában a kisoroszi önkormányzat vasárnap lezárta a Szigetcsúcsot, és arra készültek, hogy a hét elején megindulnak a kivitelezési munkálatok is.

Nyitókép: Szabadstrand Kisoroszinál Szentendrei-sziget északi vége 2018 július fotó: Mohai Balázs MTI/MTVA

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás