A rovat kizárólagos támogatója

Túlélte a Notre-Dame tetején pusztító tüzet az épület kaptárjaiban élő 200 ezer méh, számolt be róla a francia Le Parisien. A méhek életben vannak. Eleinte azt hittem, hogy a három kaptár elégett, ma reggel 11 óráig semmit nem tudtam róluk.

De most  lehetőségem nyílt megtekinteni a műholdfelvételeket és szerencsére nem  ez volt a helyzet. A katedrális szóvivője megerősítette, hogy most is  mozgásban vannak -nyilatkozott Nicolas Géant méhész, a Notre-Dame méheinek gondozója.
A férfinél az elmúlt napokban a világ minden pontjáról érdeklődtek, hogy mi lett a méhek sorsa.

Nem számítottam erre. Európából, Dél-Afrikából, Japánból, az Egyesült Államokból és Dél-Amerikából is kerestek. Mint fogalmazott, tűz esetén már a méhek azonnal a királynő védelmére kelnek, így kisebb csodával ér fel, hogy túlélték az esetet.

A háziméh nem hagyja el a kaptárát. Bár nincs tüdejük, a szén-dioxidtól álomba szenderülnek – magyarázta Nicolas Géant, aki már jövő héten szeretné viszontlátni az állatokat.
Mindhárom kaptárban évi 25 kilogramm mézet termelnek, amit a Notre-Dame alkalmazottjainak adnak el 2013 óta. Via sokszinüvidék.


Nincsenek megfelelő méretű fák a Notre-Dame újjáépítéséhez

Nincsenek megfelelő méretű fák a Notre-Dame újjáépítéséhez

Nincsenek már olyan nagy fák Franciaországban, amelyeket fel lehetne használni a Notre-Dame leégett födémszerkezetének újjáépítéséhez – mondta el egy francia örökségvédelmi szakértő.

Bertrand de Feydeau, a Fondation du Patrimoine örökségvédelmi csoport alelnöke a France Info rádiónak ma elmondta, hogy Párizs főszékesegyházának födémszerkezetét több mint 800 éve az ország területén lévő ősi erdőkből érkezett fákból építették.

Véleménye szerint a székesegyház tetőszerkezetét nem lehet pontosan ugyanolyanra felépíteni, mint amilyen a tűz előtt volt, mivel „jelenlegi területünkön nincsenek akkora méretű fák, amekkorákat a 13. században kivágtak hozzá”. Új technológiákat kell felhasználni a födémszerkezet újjáépítéséhez – tette hozzá.

Kapcsolódó anyagok:

1300 normadiai tölgy ajándékba a Notre-Dame-nak

Nincsenek megfelelő méretű fák a Notre-Dame újjáépítéséhez

Méhek, mézek nagykönyve – Gyógyító kincsek a kaptárból

A méhek története

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás