A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Nincsenek már olyan nagy fák Franciaországban, amelyeket fel lehetne használni a Notre-Dame leégett födémszerkezetének újjáépítéséhez – mondta el egy francia örökségvédelmi szakértő.

Bertrand de Feydeau, a Fondation du Patrimoine örökségvédelmi csoport alelnöke a France Info rádiónak ma elmondta, hogy Párizs főszékesegyházának födémszerkezetét több mint 800 éve az ország területén lévő ősi erdőkből érkezett fákból építették.

Véleménye szerint a székesegyház tetőszerkezetét nem lehet pontosan ugyanolyanra felépíteni, mint amilyen a tűz előtt volt, mivel „jelenlegi területünkön nincsenek akkora méretű fák, amekkorákat a 13. században kivágtak hozzá”. Új technológiákat kell felhasználni a födémszerkezet újjáépítéséhez – tette hozzá.

A gótikus székesegyházban tegnap a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A tüzet ma reggelre sikerült megfékezni. A nyolcszáz éves tölgyfagerendák teljesen a tűz martalékává váltak. A tűzoltók közölték, hogy a harangtornyokat és a székesegyház számos műkincsét megmentették.

A tető faszerkezetéhez szükséges mintegy 13 ezer fát a feljegyzések szerint 1160 körül vágták ki, 21 hektárnyi erdőt felhasználtak hozzá, a fák többsége a 800-900-as évektől nőtt.
 

A boltíves kőmennyezet a katedrálisnak egy nyitott érzést adott és nagyon jó akusztikát biztosított, de azért is építették, hogy tűzbiztossá tegye, megvédje a székesegyház belsejét egy olyan esettől, ami tegnap történt, az égő fa tetőszerkezet összeomlásától.

A Notre-Dame födémszerkezete az egyik legősibb ilyen építmény volt a francia fővárosban. Az eredeti az 1160-1170-es években épült és ugyan 1220-ban átépítették, de felhasználták az eredeti szerkezet számos elemét a mintegy 100 méter hosszú, 40 méteres kereszthajós, 10 méter magas tetőszerkezethez.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök már tegnap este ígéretet tett arra, hogy újjáépítik a székesegyházat. „A Notre-Dame a történelmünk, az irodalmunk, a szellemünk része, nagy eseményeink, járványaink, háborúink, felszabadulásaink színhelye, életünk epicentruma” – fogalmazott. Közölte, hogy adománygyűjtést kezdeményeznek Franciaországban és külföldön, kérte a világ „legnagyobb tehetségeinek” segítségét is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás